KOLIKO PETNJICA REALNO IMA STANOVNIKA?

Petnjica, februar 2020.

Koliko petnjička opština realno ima stanovnika, odnosno koliko njih zanoći u petnjičkim domovima – pitanje je na koje nije lako dati odgovor. Svako od nas iz Petnjice zna makar desetak onih koji su u posljednje vrijeme otišli, uglavnom u Luksemburg, ali i Podgoricu, Bar i ostale crnogorske gradove. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji nakon fakulteta sreću potraže u svom zavičaju, a sve je manje svadbi, rađanja i sve manje djece u školama.

Zvanična statistika kaže da je prema popisu iz 2011. godine (kada je Petnjica bila u sastavu Berana) u Petnjici živjelo 5455 stanovnika. Tako piše na vikipediji. Međutim, s obzirom na to da su izborni ciklusi u CG česti, najvjerodostojniji podatak je ipak onaj sa tih procesa. Pa tako na izborima u avgustu prošle godine za Petnjicu je štampano 6198 glasačkih listića. Od toga je upotrijebljeno 3071. Ako uzmemo u obzir da je avgustovske izbore obilježila korona i da je vrlo malo iseljenika došlo da glasa, te tome dodamo i činjenicu da su oni koji su u CG iskoristili to pravo, onda bi to otprilke trebao da bude taj broj. E sad, ovo su punoljetni građani, sa pravom glasa. Tom broju dodamo one ispod 18 godina i dođemo na neki broj od 4500 do 5000 ljudi.

To bi, takođe, trebalo da znači da je Petnjicu za 10 godina napustilo oko 1500 ljudi, što je 150 godišnje. Mnogo, pa da je riječ i o Podgorici.

Ako je tačna nezvanična definicija da je statistika skup tačnih podataka koji daje pogrešan rezultat, onda smo u problemu, jer ćemo bez preciznog i na terenu odrađenog prebrojavanja teško saznati koliko opština Petnjica zaista ima stanovnika.

Od 2011.kada je bio posljednji popis pa do danas mnogo se toga promijenilo. Novi popis je trebao biti održan ove godine, ali se odluka o tome još čeka. Zato ćemo i mi u Petnjici sačekati još neko vrijeme da saznamo sa koliko sugrađana živimo u Bihoru.

SAMIR RASTODER