VIDEO I FOTO: PODIZANJE SVIJESTI GRAĐANA O PREVENCIJI ZAŠTITE OD POŽARA

Povodom kampanje “Podizanje svijesti građana o prevenciji zaštite od požara” koja je predstavljena u Petnjici, gosti u studiju Radija Petnjica bili su Denisa Nurković, načelnik PJ Berane Direktorata za zaštitu i spašavanje i Selvudin Šabotić, koordinator Službe zaštite i spašavanja u Petnjici.

Denisa Nurković, načelnik PJ Berane Direktorata za zaštitu i spašavanje kazala je da Direktorat za zaštitu i spašavanje, kao organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore je planom priprema ljetnje turističke sezone za 2021.g.planirao organizovanje kampanje „Podizanje svijesti građana o prevenciji i zaštiti od požara“ u vidu info dana u svim opštinama.

Tim povodom u kampanji, ispred Direktorata za zaštitu i spašavanje u Petnjici su prisustvovali načelnica Denisa Nurković, službenici direktorata Momčilo Vučeljić, Nedim Feleć, Bojana Ratkobić i Ernes Muratović, kao koordinator petnjičke Službe zaštite i spašavanja Selvudin Šabotić, koji su na pomenutu temu razgovarali sa građanima Petnjice.

U toku posjete, dijeljeni su flajeri kako bi građanima približio način postupanja u slučaju požara.

“Organizovani su sastanci sa načelnicima i komandirima svih opštinskih službi za zaštitu i spašavanje; sa predstavnicima nacionalnih parkova, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za vode, na kojima su dogovoreni načini postupanja i preduzimanje mjera pred protiv požarnu sezonu.

Svim lokalnim samoupravama poslati su dopisi da se izvrši ažuriranje opštinskih planova za zaštitu i spašavanje od požara a opštine koje još uvijek nijesu isti uradile da hitno pristupe realizaciji tog zadatka.

Pojačan je inspekcijski nadzor za predstojeću sezonu.
Na raspolaganju svim opštinama u Crnoj Gori je avio-helikopterska jedinica, koja trenutno raspolaže sa dva aviona i spremna za gašenje požara kao i helikopteri za izviđanje terena.
Oprema sa kojom raspolaže Direkorijat za zaštitu i spašavanje je spremna u magacinima za eventualnu upotrebu u slučaju požara velikih razmjera, kada Crna Gora ne bi mogla da se izbori sa svojim kapacitetima imali bismo pomoć susjednih zemalja, kroz bilateralnu saradnju, a to je pružanje međunarodne pomoći kroz mehanizam civilne zaštite EU čija je CG članica od 2016. godine u kojem evropske zemlje udružuju snage da bi unaprijedile prevenciju katastrofa pripravnost i sposobnost odgovora i kao treći vid međunarodne pomoći je pomoć NATO sistema, najmoćnijeg saveza, čija je Crna Gora postala članica 2017. godine”, kazala je Denisa Nurković, načelnik PJ Berane Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Selvudin Šabotić, koordinator Službe zaštite i spašavanja kazao je da Služba u Petnjici kadrovski i organizaciono osnažena i na raspolaganju je za potrebne intervencije.

“Mi u našoj Opštini nismo imali požare velikih razmjera, uglavnom su malii požari i dešavaju se u šikarama.

Nažalost, kao u većini sluučajeva biva da su požari prouzrokovani ljudskim faktorom, želim da iskoristim priliku u okviru kampanje da uputim apel da vodimo računa kada palimo, kada čistimo svoja imanja, da to radimo u kontrolisanim uslovima, da ne bismo izazavali štetu na šume i na svoju ličnu imovinu a i ugrožavanje ljudskih života.

Služba za zaštitu i spašavanje u Petnjici ima odličnu saradnju sa Upravom za šume i Direktorijatom službe zaštite i spašavanja i u slučaju potrebe na raspolaganju su nam obje službe, kao i služba Komunalnog preduzeća, koje su imali zajedničke intervencije.

Uskoro će građani Petnjice imati mogućnost da pozovu specijalni broj 123, na koji će se dobiti Služba zaštite i spašavanja”, zaključio je koordinator Službe zaštite i spašavanja u Petnjici Selvudin Šabotić.

ENKO KORAĆ