FARUK ŠABOTIĆ O ROMANU “OČI U TAMI”: ZA 28 DANA NAPISAO SAM 500 STRANICA, ČESTO SAM BIO I BEZ RUČKA, ALI TO JE I NIT ROMANA

Faruk Šabotić

Faruk Šabotić – Faro, Bihorac iz Ciriha, autor romana “Oči u tami”, otkrio je za Radio Petnjica da je ideja za svoj prvi roman nastala još davne 1984.godine ali sticajem okolnosti, tek sada je uspio da ga napiše i objavi.

„Oči u tami se mogu protumačiti na ovaj ili onaj način i to je bio baš moj cilj, da zagolica znatiželju čitaoca.

„Čovjek ne mora da bude bogat, lijep ali mora da ima moral. Kada njega ima, mnogo toga je lakše ostvariti, lakše je doći do cilja. Moral i motivacija. Danas, na žalost, koliko god se trudio da budem pozitivan, nije tako. Moda je prevazišla sve. Moda je na prvom mjestu a zaboravljena je kultura, zaboravljen je moral a zaboravljaju se i prijatelji. To ne bi smjelo da je tako. Ponosan sam na svoj prvijenac, moj prvi roman. Pripremao sam ga dosta dugo.

Zbog posla nijesam mogao prije jer treba vremena. Počeo sam davno tako što sam dao naslov i onda sam sjeo. Za 28 dana sam napisao preko 500 stranica. Dok sam pisao, često sam bio bez ručka i večere a ta se nit provlači i kroz roman. Sve što čovjek svojom rukom stvori, to je na neki način autobiografsko. U romanu ima mnogo stvari koje sam lično proživio u svom djetinjstvu. U romanu ima mnogo toga što se ne nađe u riječi i rečenici ali se nađe između redova“, istakao je Faro ne želeći da otkriva šta je sledeće.

„Bavim se i poezijom. Pišem jednu monografiju sa dosta zaboravljenih izraza. Ja sam rođen i odrastao u jednom dobu u kojem se osjećalo prisustvo Osmanlija. Ima dosta izraza koji su se zaboravili. Imao sam sreću da čujem te izraze i da ih zapišem. Naravno, sve promocije će biti u Centru za kulturu jer sam vezan za svoj zavičaj. Drago mi je da sam među svojim ljudima i drago mi je da je moja priča vezana za ovo podneblje kao i svaka druga priča. Sve što sam rekao i napisao, naravno da može bolje ali ne može autentičnije“, rekao je Faruk Šabotić.

Roman Oči u tami štampan je u tiražu od 300 primjeraka a njegova cijena za Crnu Goru i region je 10 dok je u dijaspori cijena 20e.

DENIS BOŽOVIĆ