DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE  PROSLAVLJEN I U LUKSEMBURGU: Volimo te, Crna Goro…

U uslovima kakvi jesu, tri udruženja koja okupljaju doseljenike Crne Gore u Luksemburgu: FK Union 05, ZK Bihor kao i udruženje Luksemburg – Crna Gora, na stadionu FK Union 05 u gradu Tetanžu (Tetange) na jugu Luksemburga, organizovali su obilježavanje 15-godišnjice obnove nezavisnosti svoje domovine.

Bila je to prilika da se, poslije dužeg vremena, veći broj doseljenika iz Crne Gore okupi na jednom mjestu i da još jednom iz sveg glasa poruči: Volimo te, Crna Goro!
Ovo obilježavanje započelo je intoniranjem državne himne Crne Gore, a onda se okupljenima obratio predsjednik FK Union 05 Mita Ličina koji je napomenuo doprinos dijaspore Crne Gore u Luksemburgu prilikom obnavljanja nezavisnosti svoje domovine. Poručio je da će dijaspora iz Luksemburga i dalje snažno podržavati pozitivne tokove svoje domovine koja je bila i koja će ostati u srcu onih kojima je bilo suđeno da žive daleko od njenih granica i da će se svim srcem boriti da ne bude ničija provincija već sama svoja sa svima koji žive u njoj.

Prisutnima se obratila i Amila Muhović koja je, u ime mladih u Luksemburgu, čestitala godišinjicu nezavisnosti, a književnik Faiz Softić u svom kratkom obraćanju je rekao da nema ljepše zemlje za živjet u njoj od Crne Gore, ali se nama jednostavno nije dalo i bilo nam je suđeno da idemo u svijet i tražimo mjesto pod suncem. On je, između ostalog, izrazio duboku zabrinutost za budućnost manjinskih naroda u ovoj državi, jer, na osnovu svega što vidimo, na sceni je gruba diskriminacija i revanšizam koji je neprimjeren modernom vremenu i onim vladama koje imaju iskrenu namjeru da svoju državu uvedu u evropsku zajednicu.
Program obilježavanja moderirao je Hamdija Rastoder, sekretar ZK Bihor, koji je, na kraju, poručio:
– Ujedinite se suverenisti Crne Gore i računajte na nas.
Nek je vječna Crna Gora!“

A onda su se okupljeni razišli noseći zastave i majice sa grbom Crne Gore i ozbiljno zabrinuti kuda to ide njihova domovina kojoj su godinama i godinama bezrezervno poklanjali sebe.

Redakcija revije Bihor