SELVIN ŠABOTIĆ, povjerenik Lovćenskih straža za Luksemburg i cijelu Evropu: “AKO BUDEMO PASIVNI IMA DA NAS NEMA”

Selvin Šabotić

Bihorac, Selvin Šabotić, tri godine nakon što se rodio u Beranama, sa roditeljima odlazi za Luksemburg gdje živi punih 30 godina. Danas malo ko zna da Selvin ima odgovorno zaduženje – Povjerenik Lovćenskih straža za Luksemburg i cijelu Evropu. Portal radija je zanimalo šta je to bilo presudno da Selvin bude odgovorno lice ove organizacije za dijasporu i koja je njegova misija.

Selvin Šabotić

Otkuda to da Bihorac bude povjerenik Lovćenskih straža za dijasporu i šta to za tebe znači?

Prepoznat sam po tome da sve što ima bilo kakve veze sa našom Crnom Gorom, ja sam uključen. Bilo li da se radi o nekoj humanitarnoj ili bilo kojoj drugoj akciji. Volim Crnu Goru, to je moja domovina. I moja i moje djece. Mi druge domovine nemamo. Nijesam želio da se odreknem crnogorskog državljanstva, to bi za mene lično značila izdaja. Mogu da odem bilo gdje da živim ali ću uvijek da budem Crnogorac islamske vjeroispovjesti. Mada vjera je intimna stvar, ali sam je morao ovdje pomenuti da bih dao odgovor na vaše pitanje. Crna Gora je kroz vjekove, na ovaj ili onaj način, poznata kao država svih naroda i religija. Međutim, ovo što se dešava nakon 30.avgusta, to nije ona vjekovna Crna Gora. Otuda ja u Lovćenskim stražama. Samo da bih branio onu Crnu Goru, građansku, multietničku. Znam, bilo je kroz njenu istoriju dosta civilizacijskih sukoba ali, uvijek je građanska Crna Gora izlazila kao pobjednik. Nikada se u njoj nije desilo ono što se dešavalo u država u okruženju pa ako hoćemo da budemo krajnje iskreni, i u mnogim evropskim državama. Zato sam tu gdje jesam, u Lovćenskim stražama, da branim onu Crnu Goru, majku i kuću svih nas, bez obzira kojem etnosu ili religiji da pripadamo.

Vi hoćete da kažete da današnja Crna Gora, od 30.avgusta, nije više ta o kojoj Vi pričate. Otkuda takav zaključak?

Mi u dijaspori odlično pratimo dešavanja u našoj domovini. Sve vidimo i ono što se sada radi, mislim na političku strukturu nove vlasti, nimalo nam se ne sviđa. Udarili su na sve ono što se zove „građansko“ u našoj domovini. Sveštena lica nam kadriraju ljude na odgovornim mjestima. Forsira se jedna ideologija koja je nama, muslimanima sa Balkana itetako poznata. To je ista ona ideologija koja je dovela do građanskog rata u BiH. Imamo osnovu da sumnjamo da nam se priprema progon iz naše domovine. Ne ratom, sa ratovima je na Balkanu završeno. Ne zbog toga što oni ne bi željeli, bi oni itekako, već zbog toga što jače sile ne daju. Stoga nam pripremaju čistku. Da je tako, vidjeli smo po biračkim spiskovima. Dok sa jedne strane uvoze birače iz susjednih opština kao što je Trebinje a znamo kojem etničkom korpusu oni pripadaju, kao i iz susjedne Srbije, sa druge strane nama u dijaspori osporavaju pravo glasa i traže načina da nam ga oduzmu. To znači ništa drugo do etničko čišćenje samo drugačije upakovano, kroz biračko pravo. Stoga dijaspora sve pomno prati i nećemo dozvoliti da naša građanska Crna Gora postane klerofašistička.

Pomenuli ste popove. Zar vi nijeste jedan od onih koji pomažu svojim donacijama čak i crkvu?

Tačno. Pomažem i džamije i crkve. Ali koje?! Naše, crnogorske. Ne postoji bosanska džamija u Crnoj Gori. To postoji u Bosni, kod nas je i ta džamija crnogorska. Svaka država ima svoju crkvu i džamiju, to su bogomolje njenih etničkih grupa koje tu žive. To jednu državu čini multietničkom i to je njeno bogastvo. Danas smo svjedoci da SPC otima i prisvaja sve što je crnogorsko. Kada završe taj proces, onda su na redu džamije i muslimani. Pa evo, možda i ne udare na islam ali, kome treba Crna Gora gdje glavnu riječ vodi jedan narod – srpski. To nije građanska. Već sam istakao da popovi kadriraju, onda je to klerofašistička država. U toj i takvoj državi nema mjesta niti za Muslimane, niti za Crnogorce niti za bilo koji drugi etnos. Moj poslednji boravak u našoj domovini sam iskoristio da doniram novac za CPC na Cetinju. Neki ljudi kada su to čuli, zvali su me da mi se zahvale i da me pijemo kafu. Meni to nije potrebno, ja za kafu imam. To što su mislili da samnom piju kafu, neka uplate kao donaciju CPC. Sve nam otimaju. Moramo se organizovati i braniti sve ono što je crnogorsko. Ukoliko budemo pasivni, za koju godinu ima da vas ovdje nema, bićete sistemom ugušeni a nama iz dijaspore, bićemo u svojoj domovini turisti.

DENIS BOŽOVIĆ