TAKMIČENJE U OŠ “TRPEZI”: DEMIR NOVALIĆ ZNAO 500 CIFARA LUDOLFOVOG BROJA “PI”

Učenici OŠ Trpezi

Juče je u OŠ “Trpezi”, u Petnjici, u organizaciji profesora matematike mr  Muhedina Hadžića i učenika viših razreda, održano je finalno takmičenje u deklamovanju cifara iracionalnog broja π (Pi).

Iako popularno među zemljama u regionu, ovo takmičenje je drugi put organizovano, ne samo u ovoj školi, već i ovom dijelu Crne Gore.

Ono što je interesantno je da većina ljudi Ludolfov broj, ili Arhimedovu konstantu, pamti kao 3,14, međutim broj cifara ovog broja kreće se do beskonačno.

Za takmičenje je prijavljeno 15 učenika od šestog do devetog razreda, a samo njih osmoro izgovorilo je više od 100 cifara koje slijede poslije zareza.

Učenici koji su prošli u finale za memorisanje cifara su koristili različite tehnike, a pobjednik je Demir Novalić učenik VIII razreda, koji je bez greške izdeklamovao 500 od 500 zadatih cifara.

Drugo mjesto osvojila je Minela Skenderović, učenica VIII razreda koja je izgovorila 495 cifara broja Pi. Nakon nje, treće mjesto je zauzela učenica IX razreda Adelisa Cikotić koja je izdeklamovala 309 cifara.

Nakon proglašenja pobjednika, direktorica Rita Barjaktarović, je uručila priznanja ovim učenicima, te pehar Demiru, kao najboljem,  pohvalila  njihov trud, ali i umijeće koje su pokazali tokom učešća na ovakvom specifičnom takmičenju, koje se održalo uz poštovanje svih epidemioloških mjera.