Egalizacioni fond: Petnjici 987.959 eura

Petnjica - zgrada Opštine

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić donio je Rješenje o raspodjeli sredstava opštinama iz Egalizacionog fonda.

„Prikupljena sredstva iznose 34,3 miliona eura a akontativno je siromašnim opštinama uplaćeno 30,8 miliona eura“, pokazuju podaci iz najnovijeg Službenog lista od 17. Marta 2021.

Egalizacioni fond, kao jedan od izvora finansiranja opština, ustanovljen je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i koristi se kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština.

Sredstva Egalizacionog fonda čine prihodi od 11 odsto prikupljenog poreza na dohodak fizičkih lica, deset odsto poreza na promet nepokretnosti, 100 odsto poreza na upotrebu motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica, te 40 odsto koncesionih naknada od igara na sreću.

Zakon o finansiranju lokalne samouprave propisuje da se sredstva dodjeljuju opštinama tokom godine, kao mjesečne akontacije, i po isteku godine, po konačnoj raspodjeli.

Najviše novca iz Egalizacionog fonda pripalo je Bijelom Polju 5,68 miliona i Nikšiću 5,59 miliona eura. Petnjici je pripalo 987.959 eura.

Višemilionske iznose su dobilI Berane 3,2 miliona eura, Ulcinj 2,2 miliona, dok je najmanje novca iz Egalizacionog fonda dobila opština Žabljak 829.508 eura.

ENKO KORAĆ