I U PETNJICI ZASTAVE NA POLA KOPLJA: DAN ŽALOSTI U ZNAK SJEĆANJA NA PREMINULE OD KORONE

Na današnji dan prije godinu dana u Crnoj Gori je registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Od tada do juče korona je odnijela 1199 života. U znak sjećanja na preminule od posljedica ovog kobnog virusa u više crnogorskih gradova danas je Dan žalosti – Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Mojkovcu, Ulcinju, Danilovgrau, Šavniku, Plavu, Petnjici, Gusinju, Rožajama, Pljevljima, Nikšiću, Baru, Bijelom Polju i Herceg Novom. Većina crnogorskih opština podržala je inicijativu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa.

Danas je i zastava na zgradi Predsjednika spuštena na pola koplja.

“Podržao sam inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa. Očekujem da će Vlada proglasiti dan žalosti i da će se ozbiljno uzeti u razmatranje ideja o podizanju spomenika”, napisao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović juče na Twitteru.

I u Prijestonici Cetinje zastave su danas na pola koplja kao znak podrške prijedlogu da se 22. mart proglasi za dan žalosti u Crnoj Gori, kao i inicijativi predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se ovaj datum obilježava kao Dan nacionalnog sjećanja na preminule od posljedica koronavirusa.

“Naši voljeni roditelji, braća i sestre, rođaci, prijatelji, komšije i poznanici koje smo izgubili zaslužuju bar jedan dan sjećanja, jer su sa nama gradili živote i nas kao ličnosti, pružali nesebično ljubav i utjehu, donosili radost i smijeh. Ne smijemo ostati nijemi i distancirani na činjenicu da su mnogi od njih preminuli sami u bolnici, daleko od porodice i bez posljednjeg zbogom. Da su sahranjeni bez obreda i u najkraćem roku. Istinski vjerujemo da im pripada dan sjećanja, ali i nama – njihovim porodicama koje uče da žive bez svojih nadražih. Neka im je vječna slava. Mir dušama njihovim“, poručio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Zastave na pola koplja istaknute su na zgradi Prijestonice Cetinje, kao i na objektima javnih službi, preduzeća i ustanova čiji je Prijestonica osnivač, na Orlovom kršu, kružnom toku na ulazu u grad i na obelisku na Bajicama. Lokalni javni emiter Radio televizija Cetinje prilagodio je program ovom danu.

Podsjećamo, Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi lokalnih samouprava, javnim preduzećima, javnim ustanovama čiji su osnivači opštine, objektima mjesnih zajednica.

Međutim, Vlada nije prihvatila inicijativu da u saradnji sa opozicijom i društvom u cjelini uspostavi program sjećanja na žrtve pandemije korona virusa u Crnoj Gori.