LATIĆ U IME PATRIOTA IZ LUKSEMBURGA: NOVA VLAST VIŠE VREMENA POTROŠILA ZA SMJENE NEGO ZA BORBU PROTIV KORONE; POMAGALI SMO I UVIJEK ĆEMO BITI UZ NAŠU DOMOVINU

Edin Medo Latić

Zaprepašteni smo slikom iz Trebinja gdje aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Zdravko Krivokapić, ponovo ljubi kovčeg preminulog od virusa korona. Mi patriote Crne Gore iz Luksemburga, duboko zabrinuti i koji činimo sve kako bi ublažili posljedice ove pošasti i koji smo odvojili novčana sredstva u iznosu od sto hiljada eura za pomoć našoj domovini u borbi protivu ove bolesti,  ne možemo ostati spokojni na ovako flagrantno kršenje propisanih mjera. Jeste vladika Atanasije, jeste visoko poštovanje i jeste velika žalost pala na glavu premijera, ali jeste i korona gdje jedan čovjek može, posredstvom raznih kontakata, zaraziti na desetine drugih, a svako od njih deset po još deset i tako do u nedogled.
O tempora, o mores; o svijesti balkanska…

Piše:
U ime patriota iz Luksemburga –
Edin Medo Latić,
predsjednik UO ZK Bihor, Luksemburg

Edin Medo Latić

Ostavljajući za sobom nesagledive posljedice po ekonomiju, zdravlje i živote ljudi, globalna pošast korona virusa već duže od godinu hara svijetom. To je u velikoj mjeri promijenilo ponašanje širom svijeta. Najveći dio zdravstveno osviješćenih – poštuje preporuke struke i ponašaju se u skladu preporuka NKT.

U prethodnom periodu skoro da smo svi jednako bili pogođeni i skoro da smo svi trpjeli slična ili ista ograničenja i mjere propisane u borbi protiv opasnog nevidljivog neprijatelja.

U posljednjem periodu su vrlo ohrabrujuće djelovale najave o vakcinaciji i skorom kraju ovog opšteg zla koje je prekrilo cijelu planetu; posebno brine pojava novih sojeva korona virusa. Da bi se dao adekvatan odgovor i situacija držala pod kontrolom, kod nas u EU donijete su mjere koje onemogućavaju kretanje u druge države, npr. u Francusku ili Belgiju. Dok u našoj domovini Crnoj Gori vlasti donose neke čudne, zabrinjavajuće mjere.

Nećemo da vjerujemo u scenarij vezan za lokalne izbore u Nikšiću, te da bi se, ostavljajući granice otvorenim, uprkos kataklizmičnoj epidemiološkoj situaciji, omogućio dolazak potencijalnih glasača iz Srbije i BiH.

Borba protiv ozbiljne pandemije podrazumijeva i donošenje ozbiljnih i odgovornih mjera koje ne smiju biti u svrhu bilo čega osim ozbiljne borbe za zaštitu zdravlja svojih građana.

Ono što nas i te kako boli jeste činjenica da, umjesto situacije od prošle godine kada je Crna Gora, po uspješnosti, bila u evropskom vrhu u mjerama i borbi protiv korone, ove godine je u vrhu ali po broju novooboljelih i preminulih i na korak je od najcrnje slike u svojoj istoriji. Nova vlast umjesto da je uključila sve u kreiranju zajedničke borbe protiv ove pošasti, u proteklom periodu je najviše energije utrošila na smjene, te tako u zdrastvenom sektoru direktno doprinijela urušavanju samog sistema.

Da se razumijemo, mi podržavamo sve demokratske procese i princip demokratske i mirne smjene vlasti. Međutim, nijesmo za zloupotrebu demokratije i zloupotrebu mehanizama vlasti bilo koje vrste. Izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjom politikom nove Vlade Crne Gore, koja je već potrošila 100 dana naših života i za to vrijeme nijesu iznijeli nikakvu jasnu strategiju ili program razvoja Crne Gore, već su dominantno urušavali i slabili ono što je u prethodnom periodu postigla građanska i multietnička Crna Gora. Postignuće nove vlasti je i aktuelno “etničko čišćenje” institucija sistema od pripadnika manjinskih naroda koji su žrtve političkog revanšizma i stvaranja hegemonije “Novog srpskog sveta”.

Budno pratimo sva dešavanja u Crnoj Gori. Imajući u vidu da smo organizovani kroz brojna udruženja i asocijacije, ukoliko se nastave ovi negativni trendovi iskoristićemo svoje konekcije da upoznamo Vlade zemalja u kojima živimo o potrebi da se hitno suzbije kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori. Apelujemo na vlast da ozbiljno shvati stanje u kojem se nalazi Crna Gora i njeni građani. Da se napusti pristup jeftinog populizma i avanturizma i da se uhvati u koštac sa rješavanjem ozbiljnih izazova. Ne rješavanje problema na adekvatan način direktno nanosite štetu svim građanima Crne Gore, podjednako: Crnogorcima, Srbima kao i manjinskim narodima, pa i nama koji privremeno živimo van naše domovine. Prestanite sa eliminacijom manjinskih naroda iz sistema, jer tom eliminacijom eliminišete šanse za uspjeh i progres cijele  Crne Gore.

Mi smo uvijek bili uz Crnu Goru i sve njene građane, samo u prošloj godini smo kao dijaspora uputili značajnu finansijsku pomoć koja je bila u iznosu više od 100 000€ kao i pomoć u drugim materijalnim i tehničkim sredstvima. Pomagali smo i uvijek ćemo pomagati.

Pružamo punu podršku svim naprednim euroatlanskim snagama u Crnoj Gori i poručujemo da smo i srcem i dušom uz našu jedinu domovinu Crnu Goru. Tu smo i kada nismo prisutni i uvijek ćemo biti tu. Nikada se nećemo odreći naše domovine, niti ćemo se umoriti i odustati.
Nek je vječna Crna Gora – zemlja svih njenih građana!
I, računajte na nas!