Zaprepašteni smo slikom iz Trebinja gdje aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Zdravko Krivokapić, ponovo ljubi kovčeg preminulog od virusa korona. Mi patriote Crne Gore iz Luksemburga, duboko zabrinuti i koji činimo sve kako bi ublažili posljedice ove pošasti i koji smo odvojili novčana sredstva u iznosu od sto hiljada eura za pomoć našoj domovini u borbi protivu ove bolesti,  ne možemo ostati spokojni na ovako flagrantno kršenje propisanih mjera. Jeste vladika Atanasije, jeste visoko poštovanje i jeste velika žalost pala na glavu premijera, ali jeste i korona gdje jedan čovjek može, posredstvom raznih kontakata, zaraziti na desetine drugih, a svako od njih deset po još deset i tako do u nedogled.
O tempora, o mores; o svijesti balkanska…

Piše:
U ime patriota iz Luksemburga –
Edin Medo Latić,
predsjednik UO ZK Bihor, Luksemburg

Edin Medo Latić

Ostavljajući za sobom nesagledive posljedice po ekonomiju, zdravlje i živote ljudi, globalna pošast korona virusa već duže od godinu hara svijetom. To je u velikoj mjeri promijenilo ponašanje širom svijeta. Najveći dio zdravstveno osviješćenih – poštuje preporuke struke i ponašaju se u skladu preporuka NKT.

U prethodnom periodu skoro da smo svi jednako bili pogođeni i skoro da smo svi trpjeli slična ili ista ograničenja i mjere propisane u borbi protiv opasnog nevidljivog neprijatelja.

U posljednjem periodu su vrlo ohrabrujuće djelovale najave o vakcinaciji i skorom kraju ovog opšteg zla koje je prekrilo cijelu planetu; posebno brine pojava novih sojeva korona virusa. Da bi se dao adekvatan odgovor i situacija držala pod kontrolom, kod nas u EU donijete su mjere koje onemogućavaju kretanje u druge države, npr. u Francusku ili Belgiju. Dok u našoj domovini Crnoj Gori vlasti donose neke čudne, zabrinjavajuće mjere.

Nećemo da vjerujemo u scenarij vezan za lokalne izbore u Nikšiću, te da bi se, ostavljajući granice otvorenim, uprkos kataklizmičnoj epidemiološkoj situaciji, omogućio dolazak potencijalnih glasača iz Srbije i BiH.

Borba protiv ozbiljne pandemije podrazumijeva i donošenje ozbiljnih i odgovornih mjera koje ne smiju biti u svrhu bilo čega osim ozbiljne borbe za zaštitu zdravlja svojih građana.

Ono što nas i te kako boli jeste činjenica da, umjesto situacije od prošle godine kada je Crna Gora, po uspješnosti, bila u evropskom vrhu u mjerama i borbi protiv korone, ove godine je u vrhu ali po broju novooboljelih i preminulih i na korak je od najcrnje slike u svojoj istoriji. Nova vlast umjesto da je uključila sve u kreiranju zajedničke borbe protiv ove pošasti, u proteklom periodu je najviše energije utrošila na smjene, te tako u zdrastvenom sektoru direktno doprinijela urušavanju samog sistema.

Da se razumijemo, mi podržavamo sve demokratske procese i princip demokratske i mirne smjene vlasti. Međutim, nijesmo za zloupotrebu demokratije i zloupotrebu mehanizama vlasti bilo koje vrste. Izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjom politikom nove Vlade Crne Gore, koja je već potrošila 100 dana naših života i za to vrijeme nijesu iznijeli nikakvu jasnu strategiju ili program razvoja Crne Gore, već su dominantno urušavali i slabili ono što je u prethodnom periodu postigla građanska i multietnička Crna Gora. Postignuće nove vlasti je i aktuelno “etničko čišćenje” institucija sistema od pripadnika manjinskih naroda koji su žrtve političkog revanšizma i stvaranja hegemonije “Novog srpskog sveta”.

Budno pratimo sva dešavanja u Crnoj Gori. Imajući u vidu da smo organizovani kroz brojna udruženja i asocijacije, ukoliko se nastave ovi negativni trendovi iskoristićemo svoje konekcije da upoznamo Vlade zemalja u kojima živimo o potrebi da se hitno suzbije kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori. Apelujemo na vlast da ozbiljno shvati stanje u kojem se nalazi Crna Gora i njeni građani. Da se napusti pristup jeftinog populizma i avanturizma i da se uhvati u koštac sa rješavanjem ozbiljnih izazova. Ne rješavanje problema na adekvatan način direktno nanosite štetu svim građanima Crne Gore, podjednako: Crnogorcima, Srbima kao i manjinskim narodima, pa i nama koji privremeno živimo van naše domovine. Prestanite sa eliminacijom manjinskih naroda iz sistema, jer tom eliminacijom eliminišete šanse za uspjeh i progres cijele  Crne Gore.

Mi smo uvijek bili uz Crnu Goru i sve njene građane, samo u prošloj godini smo kao dijaspora uputili značajnu finansijsku pomoć koja je bila u iznosu više od 100 000€ kao i pomoć u drugim materijalnim i tehničkim sredstvima. Pomagali smo i uvijek ćemo pomagati.

Pružamo punu podršku svim naprednim euroatlanskim snagama u Crnoj Gori i poručujemo da smo i srcem i dušom uz našu jedinu domovinu Crnu Goru. Tu smo i kada nismo prisutni i uvijek ćemo biti tu. Nikada se nećemo odreći naše domovine, niti ćemo se umoriti i odustati.
Nek je vječna Crna Gora – zemlja svih njenih građana!
I, računajte na nas!

PODIJELI