AGOVIĆ: ZA SANACIJU VELIKOG BROJA KLIZIŠTA BIĆE POTREBNA POMOĆ DRŽAVE

Loše vremenske prilike donijela su velika oštećenja na saobraćajnoj infrastrukturi na gotovo cijeloj teritoriji opštine Petnjica.

Samir Agović

Povodom novonastalih klizišta, predsjednik opštine Samir Agović kazao je da putna infrastruktura najviše stradala zbog klizišta i odrona.

„Najveći problem je na putnom pravcu od Podvada do Gusara. Klizište je i u proteklom periodu bilo aktivno, saniralo se, ali ponovo je proradilo i plašimo se da će doći do velikog problema, ukoliko kiša nastavi da pada i ukoliko podzemne vodu budu aktivne, kao što su sada”, rekao je Agović.

Kada je riječ lokalnim putnim pravcima, Agović ističe da su oštećenja velika, ali se otklanjaju i obezbjeđuje se nesmetan saobraćaj.

Na putnom pravcu Gusare-Paljuh prije dva dana je proradilo kliziše. Ekipa Komunalnog preduzeća je brzo reagovala i saobraćaj je uspostavljen. Proradilo je klizište i od Grebena prema Barama i Orahovu, kao i na putnom pravcu Trpezi – regionalni put, odnosno škola-Kutnje brdo.

“Četiri klizišta imamo na putnom pravcu Ćemani-Taraniši-Cikotići. Na ovom putnom pravcu na potezu od Ćemana do Taraniša nalazi se jedno od najvećih potencijalnih klizišta u mjestu Karače, tako da ovo klizište, ukoliko budu nastavljene padavine plašimo se da će doći do totalnog prekida saobraćaja“, kaže predsjednik.

Zatim na putnom pravcu Petnjica – Bor klizište koje je u prethodnom periodu pokazivalo aktivnost, postoji mogućnost da se ponovo pokrene“, kaze predsjednik.

On je dodao da će opštinske službe u narednom periodu imati pune ruke posla.

“Imaćemo u ponedjeljak analizu i preuzećemo konkretne mjere. Mjere će se odnositi da se putni pravci osposobe za saobraćaj, ali će se u narednom periodu raditi na izradi projekata, odnosno rješenja koja će da daju trajniju stabilizaciju i zaštitu od klizišta.

Očekujem da ćemo u narednom periodu pristupupiti realizaciji i izdvojiti novčana sredstva i bićemo u prilici da se obratimo državnim organima, jer već sada sa sigurnošću možemo kazati da sami ne možemo sanirati na kvalitetan način klizišta i očekujem puno razumijevanje i strpljenje od građana“, zaključio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ: 

KOMUNALNO BRZO UKLONILO ODRON SA PUTA GUSARE – BIOČA