OD BIOČE DO PETNJICE MODERNIM PUTEM – OPŠTINARI OBIŠLI TRASU

U petak je višečlana delegacija opštine Petnjica na čelu sa predsjednikom i potpredsjednikom, Samirom Agovićem i Muslijom Kalićem saradnicima, obišli trasu puta na potezu Gusare – Bioča kako bi analizirali u kojoj su mjeri uvažene njihove sugestiju za projekat ovog putnog pravca.

„U cilju završetka izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju puta Gusare – Bioča, tražili smo od obrađivača i revidenta ovog posla da nam dostave idejno rješenje sa revizijom. To je svakako bila i prilika da višečlana delegacija opštine Petnjica obiđe trasu ovog puta i na licu mjesta provjeri data rješenja. Dužina putnog pravca je oko 9 kilometara i ono što je projektant „GPS“ D.o.o. Podgorica, predvidio u najvećoj mjeri je ispoštovan i sami projektni zadatak.

Iz istog ponuđenog rješenja se može zaključiti da se radi o ozbiljnom pristupu jer su ponuđene dvije moguće varijante. Revident „NIK Com“ – D.o.o. Nikšić, je dao svoje mišljenje koje korespondira sa onim što su naši zahtjevi bili formulisani kroz, kako sam istakao, projektni zadatak. Mi, kao krajnji korisnici, ćemo pravromeno dostaviti dodatne sugestije koje smo ocijenili da mogu biti korisne i za samu izradu glavnog projekta.

Naime, radi se o samom ulazu, odnosno profilisanju puta u mjestu Bioča, na samom ulazi sa magistralnog puta. Ranije smo imali sugestije da bi bilo poželjo predvidjeti kružni tok. Međutim, za tako rješenje nije bilo moguće zbog ranije definisanog stava oko same trase pomenutnog magistralnog putnog pravca. Zbog toga sada preferiramo onu varijantu koja nudi ulaz sa većom lepozom i sa većom preglednošću i sa lijve i sa desne strane. Jako je dobro što je projektant predvidio ispravljanje trase u zonama koje su bile pune oštrih krivina. U samom naselju Paljuh, postoje dvije varijante. Prva koja nudi rješenje koje bi išlo postojećom trasom puta a sa drugom se predviđa zaobilaženje kuća koje se nalaze sa lijeve i desne strane predmetnog puta. Naše sugestije će biti da se pristupi izradi projekta po prvoj varijanti u ovom dijelu, jer smatramo da bi ova druga varijanta bila zahtjevnija za samo izvođenje a i značajna sredstva bi bila potrebne za eksproprijaciju.

Takođe smo uočili da je projektant ponuđenim rješenjima na pojedinim dionicama značajno želio da poboljša vozno-dinamičku karaktersitiku puta u odnosu na postojeće stanje. Značajna poboljšanja će biti takođe i u donjem dijelu trase, gledano iz pravca Gusara prema Lješnici i dalje kroz sami kanjon, gdje će se, kako je predviđeno idejnim rješenjem, postojeća trasa značajno ispravljati što u konačnom znači da će biti sigurnija, komfornija i bezbjednija vožnja budućim putem.

Imaćemo još jedan radni sastanak u Upravi javnih radova gdje ćemo i sa projektantom i revidentom dodatno analizirati varijante kao i sugestije sa naše strane“, istakao je predsjednik opštine Samir Agović za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ