ODNOS NOVE VLASTI PREMA BOŠNJACIMA; BSCG: OD PET ČLANOVA ODBORA TRAŽILI SAMO “GLAVU” MUHOVIĆA

Adnan Muhović

”Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade usmjerenu prema političkim neistomišljenicima, kao i prema Bošnjacima i pripadnicima drugih manjinskih naroda, kojoj svjedočimo posljednjih dana”, saopšteno je iz BS.

“Upozoravamo novu izvršnu vlast da će politikom revanšizma i tjeranja Bošnjaka iz institucija sistema produbiti podjele u društvu. Pozivamo međunarodne organizacije, ambasade, nevladin sektor, ostale subjekte i sve građane Crne Gore da podignu glas i da daju doprinos u pokušaju očuvanja Crne Gore kao građanske i multietničke države”, navode oni.

Kako su kazali, pravci djelovanja ‘apostolske’ Vlade jasni su od dana njenog formiranja, kada je Bošnjacima u Crnoj Gori upućena nedvosmislena poruka da će biti tretirani kao građani drugog reda, što se potvrđuje iz dana u dan.

Ističu iz BS, da najnoviji drastičan primjer kršenja ljudskih i manjinskih prava jeste jasna politička namjera izdvajanja pripadnika manjinskih naroda kao “mete” za odstrijel.

“Tako je Vlada na jučerašnjoj sjednici zatražila hitnu sjednicu Skupštine akcionara „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ AD Podgorica, sa zahtjevom o razrješenju Adnana Muhovića, člana Odbora direktora ovog društva”, dodaju.

Za Bošnjačku stranku nije problem razrješenje Muhovića, već selektivna primjena zakona i odluka Vlade.

“Od ukupno pet članova Odbora direktora, Vlada traži samo “glavu” jedinog Bošnjaka u Odboru. Vjerovatno vodeći se principom da nema Bošnjaka u Vladi, pa ih neće biti ni u ostalim institucijama. Ovo je jasan pokazatelj da nova vlast želi da “istraži” Bošnjake iz institucija države i ekspresno vrati u devedesete godine, kako bi se bošnjačkom narodu osvetila za privrženost demokratskim procesima od referenduma do danas.

Upozoravamo izvršnu vlast i sve njene konstituente da Bošnjake u Crnoj Gori danas niko neće moći da ponižava. Kao narod, navikli smo na borbu za slobodu i sačuvaćemo dostojanstvo u našoj državi”, dodali su iz BS.

Kako ističu, Bošnjaci su autohton narod u Crnoj Gori, svoji na svome i biće ovdje do Sudnjeg dana.

“Crna Gora je jedino moguća kao demokratska, građanska i multietnička država. Koncept jednovjerske Vlade je poguban, anticivilizacijski i antievropski, suprotan principima multietičnosti i najveću odgovornost za dalje ugnjetavanje i diskriminaciju Bošnjaka od danas snose činioci izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Pozivamo američku, njemačku i britansku ambasadu, kao i Delegaciju EU u Crnoj Gori da podignu glas i ukažu na kršenje ljudskih prava. Pozivamo i nevladin sektor,da reaguje na klasične primjere političkog i revanšizma na nacionalnoj osnovi”, zaključuju iz Bošnjačke stranke.