VIDEO: ZAVRŠENI DANI BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU

Dani Bošnjačke kulture u Luksemburgu

Dana 31. 12. 2020. godine, završen je online festival  „11. Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“ koji se tradicionalno organizuje u okviru programa ZK Bihor.  Festival je i ove godine, unatoč posebnim uslovima, okupio veliki broj pratioca putem društvenih mreža i preko viber grupe ZK Bihor koja broji preko 200 članova.
Festival je otvoren izborom anegdota i razmisljanja velikog crnogorskog i svjetskog pisca Ćamila Sijarića, a završen prigodnim obraćanjem predsjednika UO ZK Bihor Eska Halilovića, koji podsjetio da je kultura bila i ostala stamen temelj našeg apostojanja i most koji nas povezuje sa drugima i drugačiujima.
Ovaj festival okupio je učesnike sa raznih krajeva Evrope i Balkana.

Iz Crne Gore: Prof dr. Draško Došljak, Braho Adrović, Enver Muratović, Sreten Vujović, Burhan Čelebić, Božidar Proročić, Šato Ajdarpašić, Mirsad Rastoder i Dijana Tiganj.

Iz Hrvatske: Prof. dr Izet Hozo

Iz Njemačke: Dino Burdžović

Sa Kosova: Mustafa Balje

Iz Srbije: Enes Halilović

Iz BiH:  Akad. slikar Džeko Hodzić te književnici Safet Sijarić, Hadžem Hajdarević i Almir Zalihić.

Iz Holandije: Ivo Kobaš

Iz Francuske: Branka Bogavac

Iz Luksemburga: Faiz Softić, Ferid Muratović, te u organizacionom dijelu Hamdija Rastoder i Esko Halilović.

Pratioci festivala bili su u prilici da slušaju i sevdalinke iz Bošnjačke muzičke sehare, kao i pjevača Sabahudina Sabu Rastodera, koji polako ali sigurno gradi muzičku karijeru u Luksemburgu.

Važno je posebno naglasiti da će jedan broj radova koji nijesu direktno predstavljeni tokom četvorodnevnog online festivala biti objavljeni u posebnom separatu revije Bihor br. 35.