VIDEO: SINAN TIGANJ O MONOGRAFIJI KUD BIHOR

Povodom 40 godina od formiranja““ Kuturno umjetničkog društva Bihor iz Petnjice, izašla je Monografija KUD-a koja je premijerno prezentovana javnosti na Radiju Petnjica.

Tim povodom, gost u studiju Radija Petnjica gostovao je jedan od autora Monografije Sinan Tiganj, direktor Centra za kulturu i predsjednik KUD-a Bihor.

U izdanju Centra za kulturu izašla je Monografija KUD-a Bihor povodom 40 godina od osnivanja.

Autori Monografije KUD-a Bihor su dr. Salija Adrović i Sinan Tiganj.

„U razgovoru sa dr. Salijom Adrovićem, prvim osnivačem KUD-a Bihor, imali smo ideju da knjiga prošle godine izađe ali smo sačekali da prođe 40 godina, obilježimo jubilej i da knjiga ugleda svjetlo dana.

Djelo koje oslikava istoriski period od osnivanja KUD-a pa sve do današnjih dana. Uložili smo maksimum da ono što posjedujemo od literature, riječi svjedoka vremena, na osnovu bivših članova prikupimo podatke i uspjeli smo da pretočimo u knjigu koju danas prezentujemo“, kazao je direktor KUD-a Sinan Tiganj.

„Ideja je moja bila da prvi i posljednji predsjednik KUD-a rade na Monografiji. Naišao sam na razumijevanje dr. Salije Adrović koji je imao jedan dio materijala, dok je jedan dio nažalost uništen u požaru koji se nalazio u ateljeu rahmetli Ibrahima Pačariza.

Sačuvani materijali su dali neizmjeran sadržaj koji su bili kod Salije Adrovića.
Takođe koristim priliku da se zahvalim prof. Fehimu Koraću koji nam je ustupio svesku zapisnika o KUD-u koju su sačuvali njegov otac i brat.
Zahvalnost dugujemo Izetu Šabotiću što je uspio da sazna da se ta sveska zapisnika nalazi kod Fehima Koraća. Umnogome nam je pomoglo da krenemo sa pisanjem djela, jer u toj svesci postoje podatci sa prve osnivačke skupštine KUD-a“, kazao je direktor KUD-a Tiganj.

Direkor KUD-a Bihor govori da je od njegovog dolaska na čelo društva, sakupljao materijal od samog početka rukovođenjem 2008. godine.
„Na sreću svih članova KUD-a, Monografija će biti svjedočanstvo za izdavanje drugih monografija kao i za upotpunjavanje postojećeg sadržaja.
Rukovodili smo se na osnovu organa KUD-a i bazirali smo se na osnovu predsjednika KUD-a. U istorijatu društva imamo 6 predsjednika i u Monografiji se nalaze biografije njihove. Takođe u knjizi nalaze se predsjednici Skupštine KUD-a i kroz istoriju bila su 3 predsjednika Skupštine KUD-a.

U Monografiji su nabrojani svi članovi KUD-a od 1989. godine do današnjih dana, kao i članovi Upravnog odbora, Nadzornog odbora i svi oni organi koji su obilježili rad KUD-a“, istakao je Sinan Tiganj.

Opširnije detalje koji se nalaze u Monografiji KUD-a Bihor iz Petnjice o kojima je govorio aktuelni direktor Sinan Tiganj, može pogledati na YouTube kanalu Radija Petnjica.