HRONIKA PETNJICE (VIDEO): SAMIR AGOVIĆ – PROTEKLU GODINU OBILJEŽILA MODERNIZACIJA PUTEVA

Samir Agović

Gostujući u emisiji Hronika Petnjice, predsjednik opštine Samir Agović je istakao da je godina na izmaku bila puna izazova i teška ali da je ujedno bila uspješna na mnogim poljima.

URAĐENA 24 KILOMETRA ASFALTA

„Sa aspekta zdravstvene situacije, godina na izmaku je bila jako teška. Od marta mjeseca smo svedoci svih dešavanja koja su vezana za koronavirus. I pored toga, suštinski je ova godina bila godina modernizacije putne infrastrukture. Slobodno možemo reći da je ovo najbolja godina u istoriji postojanja Petnjice. Sama činjenica da smo u ovoj godini uradili 24 kilometra asfalta i to zajedno sa dijasporom, Upravom javnih radova, sredstvima koje je obezbijedila lokalna uprava i sredstvima obezbijeđenim preko IFAD programa. To je i za mnogo veće opštine značajna cifra a ne za opštinu Petnjicu.

POŠTOVANJE ZA DIJASPORU

Najvažnije od svega toga je naš osjećaj odgovornosti i poštovanja prema cijenjenoj dijaspori koja je sopstvenim sredstvima uložila u oko 10 kilometara asfalta. To je ona sama finasirala a učešće države, opštine i IFAD-a oko 14 kilometara. Lično sam prezadovoljan ovim kilometrima novog asfalta i kada bi nastavili ovom dinamikom, sigurno bi za par godina sve završili bez obzira što je podrušje opštine razuđeno. Činjenica da smo toliko uradili, rekao bih da je pravi podvig jer se radi o investiciji od jednog miliona i 200,300 hiljada eura“, istakao je Agović i dodao da su dobri rezultati postignuti i u oblasti vodosnabdijevanja.

VIŠE OD 300 HILJADA EURA ZA VODOVOD

„Činjenica da smo izdvojili oko 300 hiljada eura na našem velikom vodovodu i da su ti radovi u poodmakloj fazi i gotovo se približavamo trenutku kada će vodovod biti predat građanima. Zahvaljujući dobroj organizaciji, dobrom planu i obezbjeđivanju sredstava i nadasve potrajaloj građevinskoj sezoni, uspješno privodimo kraju kada je u pitanju izgradnja ovog velikog sistema“, izjavio je Agović po pitanju vodovoda Murovsko vrelo koji je dodao da se radilo i na drugim poljima.

SA VOJSKOM MODERNIZOVALI MAKADAMSKE PUTEVE

„Vodili smo računa o rješavanju problema koji se tiču makadamskih puteva, gdje smo zajedno sa Vojskom i našim komunalnim preduzećem, uradili mnogo na sanaciji putnih pravaca. Praktično do svakog katuna i svakog mjesta gdje borave naši poljoprivredni proizvođači, može se doći na pristojan način. Naravno, postoji uvijek neki putni pravac koji nijesmo stigli da tretiramo u ovoj godini ali, sve ono što nijesmo stigli u ovoj godini, nadam se da ćemo u narednoj uspjeti da to završimo na kvalitetan način.

U 2021. RADIMO NA UREĐENJU CENTRA PETNJICE

Takođe smo radili na uređenju centra u Petnjici. Radili smo na izgradnji objekata za sprečavanje brojnih klizišta. Centar Petnjice je promijenjen u odnosu na prethodni period. Uradili smo oko 1000 kvadrata parking prostora na platou ispred opštine i u krugu zdravstvene stanice i na taj način smo upristojili i taj dio. Naša obaveza je u narednoj godini da uredimo i samo jezgro centra Petnjice“, istakao je Samir Agović.

BILJNI PREČIŠĆIVAČ ZNAČAJNA INVESTICIJA

„Još jedan značajan naš projekat jeste izgradnja biljnog prečišćivaća, sredstvima iz donacije, MORT-a, slovenački razvojni centar su izdvojili po 250 hiljada eura i dinamika izvođenja radova je jako uspješna do sada. To je značajna i vrlo važna investicija i kvalifikovana je kao prva investicija na polju zaštite životne sredine na području naše opštine. Treći projekat koji smo radili sredstvima Norveške vlade jeste izgradnja kućica i tu moram da istaknem da je naš mr Adis Ličina, svoji trudom i zalaganjem, uspio da uradi taj projekat i da smo dobili sredstva da ih zajedno sa opštinom Plav, realizujemo. Vrlo brzo ćemo imati završene kućice u kojima će naši poljoprivredni proizvođači moći da svoje proizvode prodaju. Toko ćemo posvetiti se radu na brendiranju naših proizvoda, reklamiranju zdrave hrane ovog kraja“, istakao je Agović i dodao da se radi na projektu klaster stanice, ističući da su problem sa lokalnim stanovništvom oko lokacije uspješno riješili, ističući još niz planiranih projekata a za njihovo realizovanje su očekivanja da će ministarstvo finansija dati pozitivan odgovor.

TRENUTNO 15 PROJEKATA ČEKA NA REALIZACIJU

„U ovom trenutku mogu istaći da imamo 15 projekata koji su spremni za realizaciji i očekujemo samo pozitivno mišljenje vlade. Kao administracija smo puno napredovali tako da nam sada projekata ne fali. Moram istaći da smo itekako pomagali izgradnju vjerskih objekata u gotovo svim MZ i gdje je god bilo inicijative, izlazili smo u susret“, naglasio je Agović i dodao se se itekako radilo na socijalnoj zaštiti.

VELIKA ODGOVORNOST PREMA SOCIJALNO UGROŽENIM

„Pokazali smo veliku odgovornost za sve one ugrožene porodice tokom trajanja pandemije, tako da smo i tu imali i fleksibilnost i odgovornost. Želim da se zahvalim našim volonterima kao i komunalnom preuzću, komunalnoj policiji, službi zaštite i naravno ministarstvu nutrašnjihposlova i sektoru za vanredne situacije“, istakao je Samir Agović.

NEZADOVOLJSTVO ZBOG NERIJEŠENOG PROJEKTA UREĐENJA CENTRA PETNJICE

„Sve u svemu, godinu možemo okvalifikovana kao godina sa puno uspjeha ali treba na realana način posmatrati da li je moglo više i nešto bolje. Na žalost, kao čovjek osjećam jako veliku neprijatnost zvog toga što nijesmo uspjeli da riješimo jedan projekat koji je od suštinske važnosti a to je modernizacija ulice u samom centru. Nijesu se stvari pomjerile. Uprava za nekretnine je imala dosta kašnjenja oko eksproprijacije i da je to bilo sve mimo naše ingirencije. Mi smo krajem prošle godine uplatili sredstva ministarstvu finansija koje je bilo dužno da završi posao oko eksproprijacije i imali smo nekoliko prilika da reagujemo i tražimo da se ubrza. Uz to imali smo intezivnu komunikaciju i čini mi se da smo bili došli do kvalitetnog rješenja da to riješimo, uz zamjenu parcela privatnih i onog što je vlasništvo opština. Ali čini mi se da se neko drugi uključi i čini mi se taj dogovoreni nivo za razmjenu parcela je propao iz razloga što su neki ljudi ugrozili određene pozicije, bez ikakvog odobrenja i naše saglasnosti. Tako da se i to zakomplikovalo. Moram da istaknem da sam neazdovoljan sa tom činjenicom“, istakao je Samir Agović, gostujući u emisiji Hronika Petnjice.

DENIS BOŽOVIĆ