IRMA ŠKRIJELJ: BORBA ZA LJUDSKA PRAVA MORA BITI NEPRESTANA

Irma Škrijelj

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, za portal Radija Petnjica govorila je  Irma Škrijelj, savjetnica za ljudske resurse u lokalnoj upravi.

“Skupština UN-a proglasila je 10. decembar kao Međunarodni dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pažnja “naroda svijeta” na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba,  koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na  državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status.

U svijetu je proteklih 20 godina došlo do temeljnog napretka u unapređenju prava žena, razvoja međunarodnog prava za utvrđivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, zaštiti i promociji prava marginalizovanih grupa i mnogo veće razumijevanje univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava.

Naša država ova prava garantuje i Ustavom Crne Gore, u dobroj mjeri se postiglo unapređenje istih kroz razvoj svijesti pojedinaca i cjelokupnog društva da su u pitanju osnovna ljudska prava koja se trebaju poštovati i bez prethodnog zakonskog obavezivanja na to.

Da bi se ostvarilo postignuće na poštovanju ljudskih prava na svjetskom nivou ova borba mora biti neprestana, energija nepresušna i nepokolebljiva želja svih nas da ostvarujemo u potpunosti svoja osnovna ljudska prava”, zaključila je Irma Škrijelj, savjetnica za ljudske resurse u lokalnoj upravi.