IBIŠ KUJEVIĆ, NASLOVNA LIČNOST REVIJE “BIHOR”

Gost u studiju Radija Petnjica bio je Ibiš Kujević, koreograf  KUD „Vrelo Ibra“ iz Rožaja.

Povod razgovora bila je promocija prvog bošnjačkog glasila u Luksemburgu „Revije Bihor“ i naslovna strana Ibiša Kujevića, pola vijeka KUD-a „Vrelo Ibra“ iz Rožaja.

Revija Bihor je glasilo koje izlazi tromjesešno i bila je prilika da se pratiocima Radija Petnjica predstavi retrospektiva 34. izdanja revije “Bihor” kao i kratka prezentacija narednog broja.

U toku emisije, urednik glasila revije “Bihor“ Faiz Softić, uključio se iz Luksemburga i govorio o doprinosu kulturnoj baštini Ibiša Kujevića kao i o časopisu 34 broja revije Bihor.

Ibiš Kujević je čovjek koji se potpuno posvetio zavičaju i kulturnoj baštini Bošnjaka i drugih naroda. Ličnost koja je pružila neizmjerni doprinos kako bi otgnuo od zaborava kulturu i tradiciju, sačuvao je i prezentuje diljem svijeta već pola vijeka.

Kujević kaže da je ideja o osnivanju KUD-a „Vrelo Ibra“ potekla iz O.Š. „Mustafa Pećanin“ u Rožajama.

„Radio sam kao nastavnik muzičkog vaspitanja, sa već značajnim folklornim iskustvom koje sam sticao školovanjem i radom u srednjoj školi u Novom Pazaru. Davne 1969. godine sa kolegom fizičkog vaspitanja Delijom Kurpejovićem, formirali smo folklornu sekciju pri osnovnoj školi. Poslije prvih priredbi iste godine za 29. novembar, publika je bila oduševjena i mi smo vidjeli da možemo da pretvorimo u gradski ansambl, što se desilo.

Sedamdesete godine 29. novembra, na Međurepubličkom festivalu narodne umjetnosti u Novoj Varoši, bili smo veoma zapaženi i dobili smo prvu nagradu na tom festivalu“, kazao je Ibiš Kujević.

Osvojena nagrada u Novoj Varoši bila je prekretnica za dalji rad i afirmaciju ovog društva.

Veliki doprinos Ibiš Kujević je dao KUD-u „Bihor“ iz Petnjice sa svojih šeset koreografija. Među njima je „Babovo kolo“.

Do kraja ove godine očekuje se izlazak iz štampe monografija KUD-a „Vrelo Ibra“ iz Rožaja koje je posvećena jubileju 50 godina postojanja i uspješnog rada.

Intervju Ibiša Kujevića možete pročitati u 34 izdaju „Revije Bihor“ kao i njegovo gostovanje u studiju Radija Petnjica na YouTube kanalu Radio Petnjica.

ENKO KORAĆ