DR MARIJANA ĆULAFIĆ ZA RADIO PETNJICA – SVE O GRIPU I PREVENCIJI

Dr Marijana Ćulafić

Uzevši u obzir da dolazi sezona gripa, infekcije koja je izvazvana virusom gripa i najčešće infekcija disajnih puteva, dr Marijana Ćulafić je govorila o gripu kao i o ugroženim osobama kojima je neophodna vakcinacija.

Dr Marijana Ćulafić

„Epidemija se dešava svake godine, obično između novembra i marta. Kliničku sliku gripa karakteriše nagli skok temperature obično iznad 38 stepeni, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, jeza, drhtavica. Pored ovih, opštih simptoma, javaljaju se kašljanje, kijanje, zapušen nos, upala grla a može da dođe i do upale pluća. Težina bolesti ide od vrlo blagih simptoma do vrlo ozbiljnih a može da se desi i smrtni ishod. Kako je korona virus i dalje prisutan, velika je vjerovatnoća da može doći do sudara ove dvije, po kliničkom toku i po simptomima, veoma slične bolesti. Zato je ove godine važno da što veći broj ljudi iz opšte populacije, pogotovo iz rizničnih grupa, bude obuhvaćeno vakcinacijom protiv sezonskog gripa“, istakla je za portal radija dr Ćulafić i dodala da se vakcina protiv gripa svake godine prilagođava trenutno cirkulišućim virusima.

„Postoji više vrsta virusa koji izazivaju grip tako da vakcina od prošle godine nijesu efikasne za virus koji ove godine izaziva grip. Nakon primanja vakcine, potrebno je skoro dvije nedelje da bi se stvorila antitijela koja će nas zaštiti od gripa“, naglasila je Ćulafić. Govoreći ko sve treba da primi vakcinu protiv gripa i koja je to ugrožena populacija stanovništva, dr Ćulafić je istakla da su to prvenstveno one osobe koje pripadaju rizničnim grupama i svi oni koji ne žele da obole od gripa.

„Posebno osjetljivi na grip su srčani i bubrežni bolesnici, bolesnici sa hroničnom upalom disajnih puteva, dijabetičari, osobe sa poremećajem imunološkog sistema, trudnice, djeca mlađa od pet godina kao i osobe starije od 65 godina. Osobe sa malignitetima, zdravstveni radnici, osobe koje su smještene u gerontološkim centrima kao i djeca i omladina smješteni u socijalno zdravstvenim ustanovama kao i oni koji rade u tim ustanovama. Sve su to pripadnici rizičnih grupa i njima se u prvom redu preporučuje vakcinacija protiv gripa. Naravno, postoje i oni kojine treba da prime vakcinu protiv gripa. To su djeca starosti do šest mjeseci, osobe koje su imale neku alergijsku reakciju na ovu vakcinu, osobe koje imaju povišenu temperaturu, kašalj ili druge simptome koji ukazuju na neku virusnu ili bakterijsku infekciju i osobe koje su alergične na neki sastojak vakcine što će izabrani doktor, postavljanjem pitanja pacijentu da li je alergičan na određeni sastojak, utvrditi i osobe koje imaju Gilen Bareov sindrom a to se radi o jednoj autoimunoj bolesti mišićnoj sablosti. Sve su ovo osobe koji ne treba da se vakcinišu“, istakla je dr Marijana i dodala da je moguće, nakon vakcinacije, da se dese neka neželjena dejstva.

„Može da se desi groznica, slabost, malaksalost, bolova u mišićima, svraba na mjetu uboda ali ova neželjena dejstva uglavnom blaga i kratkotrajna. Na kraju bih dodala da se grip, uglavnom kao i korona, prenosi kijanjem i kašljanjem ili preko kontanimiranih površina pa je važno da nosimo maske i poštujemo fizičku distancu, da izbjegavamo gužve i skupove prvenstveno u zatvorenom, da peremo ruke što češće sapunom ili sredstvima na bazi alkohola, da kašljemo i kijamo u savijen lakat ili maramicu koju potom odložimo u kantu za smeće. Da ne diramo oči, nos i usta rukama, da izbjegavamo bliski kontakt sa bolesnima, da redovno čistimo i provjetravamo stambeni i radni prostor i, ako smo bolesni, da ostanemo kod kuće. Postoji vjerovatnoća da ove godine dođe do zaražavanja korona virusa i virusa gripa zato je veoma važno da se vakciniše protiv sezonskog gripa jer za njega imamo vakcinu. Kao i svake godine, i ove godine će vakcinacija biti organizovana u Domu zdravlja preko izabranog doktora a o prispjeću i početku vakcinacije, građani će biti informisani“, zaključila je dr Marijana Ćulafić za portal radija.

D.B.