HODŽIĆU PRIJETE ZBOG TVITA KOJI NIJE NASPISAO, SLUČAJ PRIJAVIO POLICIJI: MALA JE CG, A TI NIJESI RAZMIŠLJAO O POSLJEDICAMA..

Nakon što je društvenim mrežama počeo da kruži tvit izvjesnog El Niño, koji je uvrijedio vjernike SPC objavom o mitropolitu Amfilohiju, određene stranice javno su počele da prozivaju i prijete Lionu Hodžiću čiji Tviter nalog nosi ime Nino, a koji ne stoji iza ovih objava. Zbog niza prijetnji i uvreda Hodžić je Standardu uputio saopštenje kojim demantuje ove navode, ističući da je dobio najprimitivnije uvrede i prijetnje upućene njemu i njegovoj porodici. Većina njih se, kaže, zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su spomenute stranice insinuirale na vjersku i lokalnu pripadnost. On je ovaj slučaj prijavio policiji.

“Instagram stranice: bunt_cgcrna_gora_srpska_spartarevolt_cg i mnoge druge, podijelile su tvit (status sa društvene mreže tviter) koji je uvrijedio vjerujuće građane SPC. Taj tvit je na prvoj fotografiji, na kojoj se vidi ime, username i fotografija autora. Jedina sličnost između njegovog i mojeg profila je što je njemu tviter ime El Nino, a meni Nino. Iako očigledna razlika, suštinski mnogo veća od one lako uočljive, spomenutim stranicama nijesu bile dovoljne, pa su pozivali na linč, što može da se vidi na fotografijama”, saopštio je Hodžić.

Kako je dodao, i dalje voli svoje ime, iako je danas jedno od najomraženijih, makar ako je suditi po prijetnjama i uvredama koje je dobio. Ne bi to bilo toliko neprijatno, kazao je Hodžić, da je njegovom zaslugom.

“Stoga, ovim putem želim da demantujem sve navode, apsolutna su laž i podmetačina. Zbog tuđe hrabrosti da nekome crtaju metu na čelu, a po porukama zaključujem da je crtana i na leđima, doživio sam linč epskih razmjera. Dobio sam najprimitivnije uvrede i prijetnje meni i mojoj porodici. Većina njih se zasnivala na vjerskoj osnovi, jer su gore spomenute stranice insinuirale na moju vjersku i lokalnu pripadnost. Prijetnje i uvrede su pristizale sa mnogih adresa na sve društvene mreže, mreže za komunikacija, ali i u vidu poziva”, kazao je on.

“Slučaj sam prijavio Upravi policije, CB Berane, područna jedinica Petnjica i prijava se odnosi na Instagram stranice koje su inicirale linč. U narednim danima predaću prijave i protiv svih fizičkih lica koja su uputila uvrede i prijetnje. Stoga, pozivam državne institucije da prijavi pristupe sa svim raspoloživim sredstvima, a u okviru pravnih ovlašćenja. Kao država koja teži evropskim vrijednostima, očekujem da policija za sajber kriminal utvrdi ko stoji iza stranica i lažnih profila. Nije nemoguće, svjedoci smo da su u rekordnom roku pronašli sve IP adrese sa kojih su upućene prijetnje našim visokim zvaničnicima”, kazao je Hodžić.

On očekuje od državnih institucija da reaguju blagovremeno, a u dogovoru za pravnim zastupnikom će tražiti nadoknadu štete za duševnu bol, uvredu časti, kao i za sve ostale posljedice koje je istrpio i koje i dalje trpi.

“Ovim putem zahtijevam od nadležne institucije da utvrdi moju procjenu bezbijednosti, kao i procjenu bezbijednosti moje familije. U periodu dok slučaj ne dobije pravni epilog, zahtijevam od Uprave policije da mi obezbijede elementarnu zaštitu, kako meni tako i članovima moje porodice.. U slučaju bilo kakvih posljedica, a sumnja se zasniva na prijetnjama i uvredama koje sam dobio, direktnu odgovornost za bilo koji napad na mene snosiće nadležne instucije. Ustupiću im naloge na društvenim mrežama svih koji su uticali na otvoreni i javni linč, obaveza njihova je da se osjećam bezbijedno”, naveo je Hodžić.

On je još jednom demantovao sve ove navode, ističući da su klasična podmetačina i laž.

Na narednoj fotografiji prikazan je Tviter nalog Liona Hodžića.