NOVA ZBIRKA POEZIJE „IDEMO DALJE“ AUTORA AVDULAHA RAMČILOVIĆA OBJAVLJENA U SKOPLJU

Juče je u Skoplju, svijetlo dana je ugledala zbirka poezije „Idemo dalje“ afirmiranog književnika Avulaha Ramčilovića. Autor je poznat makedonskoj javnosti jer je njegova knjiga „Još jedan krug“ prevedena i štampana na makedonskom pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije i uvrstila je u knjige od godišnjeg nacionalnog interesa za 2018.

Poezija Avdulaha Ramčilovića

Njegove prethodne knjige i njegova poezija trajna su vrijednost i veliki doprinos za književnost u regionu, kao i za književnost u svijetu u cijelini. Sve pjesme su jedna cijelina u kojima nam Avdulah poklanja ljepotu, ljubav, svjetlost, radost, iskrenost, utjehu, mir, slobodu…, sve ono što čini život boljim.

U dijelu recenzije Dr. Zećir Ramčilović kaže:

Samo čovjek koji korača može ići dalje. Svaki korak kojim idete pravi stazu. Mnogo je takvih, i dobro je što je tako. Na stazi ostavljate otiske, a da li ćete ostaviti trag? Malo je onih koji svojim koracima, dok prave stazu, ostavljaju tragove koji određuju svoj život i utiču na živote drugih i na njihove staze. Avdulah je jedan od ljudi koji tiho korača, ali čiji koraci ostavljaju tragove u vječnosti i postaju bezvremenski. Doživjeti Avdulahove pjesme, znači uživati i prihvatiti poruke sa kojima ćete svoj život i svijet oko sebe učiniti ljepšim.

Nakon izlaska iz štampe autor Avdulah Ramčilović kaže:

„Moja nova knjiga, moja velika radost. Knjige su kao ljudi. One govore o autorima koji ih pišu, ali i o čitaocima koji ih čitaju i naravno o onima koji su poseban doprinos dali u pripremi za štampu i objavljivanje. Zahvaljujem izdavačima „Divanu“, Skoplje i Književnom klubu „Kočo Racin“, Veles, a posebno dr Zećiru Ramčiloviću, naučniku, profesoru, književniku i poslaniku u Parlamentu RS Makedonije, koji je i pored svojih brojnih obaveza našao vremena i želje da svojim radom, osvrtom i stalnom podrškom i koordincijom uljepša ovu moju knjigu. Hvala i Adisi Šemić, iz Blagaja, koja je poklonila svoju sliku za korice moje knjige. Nadam se da će  ova knjiga biti rado čitana i prihvaćena u književnom miljeu, kao i sve prethodne. Hvala!

Avdulah Ramčilović, magistar pedagoških nauka, učitelj, pjesnik, naučnik, rođen je 2.8.1945. u selu Lagatore, Petnjica, Crna Gora. Njegov životni put ga je odveo u više zemalja regiona: Srbija, Makedonija, Austrija, gdje svojim životom i radom ostavlja neizbrisivi trag, što se ogleda i u njegovoj poeziji. Njegovi naučni radovi su i iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. Objavio je šest knjiga. Pjesme Ramčilovića su zastupljene u više od 150 zajedničkih zbirki i antologija poezije. Pjesme su mu prevedene na njemački, engleski, arapski, bugarski, mađarski, makedonski i druge jezike. Za svoje pjesme je nagrađivan i pohvaljivan. Pjesme iz njegove knjige „Osmjehni se suncu“  zastupljene su u Nastavnom planu i programu osnovnih i srednjih škola opštine Petnjica, Crna Gora.