U PODGORICI PREDSTAVLJENA KNJIGA POEZIJE “ĐAVOLJE MEĐE” AUTORA BRAHA ADROVIĆA

Braho Adrović na predstavljanju knjige "Đavolje međe"

Knjiga poezije „Đavolje međe“, autora Braha Adrovića predstavljena je noćas u Dodestu, u organizaciji CEKUM-a.

Pored autora, o knjizi su govorili direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević i prof. dr Draško Došljak. Veče je moderirala Neda Papović, koja je pročitala nekoliko Adrovićevih pjesama.

Rakočević je istakao da je Adrović zanimljiv pjesnički glas, fini lirik, koji je i do danas ostao vjeran pjesničkim muzama.

– Formirajući se u miljeu, koji su u to vrijeme bilježili Vito Nikolić, Vukman Otašević i mnogi drugi znani pjesnici u Nikšiću, Adrović je odabrao jedan dosljedan pjesnički put na temeljima zavičajnih, a potom i drugih motiva koji su ga kategorisali kao prepoznatljivog činioca u savremenom crnogorskom pjesništvu – rekao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, na tom fonu je i Adrovićeva najnovija knjiga.

– Donekle arhaična sintagma „Đavolje međe“, koja u svom značenju otvara niz nedoumica sa kojima se danas susrećemo, a koje pjesnik kroz svoju duhovnu prizmu posebno ističe – kazao je Rakočević.

On je ukazao na to da se knjiga bavi prekomponovanjem naslijeđene baštine samog svijeta ili prevođenjem iz jednog stanja u drugo.

Došljak je pojasnio da je knjiga nastavak Adrovićevog ranijeg pjesništva.

– Pjesnička zbirka „Đavolje međe“ potvrđuje da se radi o pjesniku koji očekivano vlada stihom, vješto odabirajući teme – kazao je Došljak i dodao da je nepravda u Adrovićevoj knjizi progovorila stihom.

Prema riječima Došljaka, autor sa vrha životnog brijega osvijetljava mladost, vida maldalačke rane, probira nade, preispituje životne puteve, ali se uvijek divi ženi i ljepoti.

Adrović nije htio da govori o svojoj poeziji, nego je pročitao nekoliko pjesama.

– Mislim da pjesme mnogo govore – kazao je Adrović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Amela Frljučkić, najmlađa magistrica klasične harmonike.