SPORT U DIJASPORI: MITIN UNION 05 REMIZIRAO U BERTRANŽU

Divan ljetnji dan u Luksemburgu; sunčan ali i ne toliko topao da se ne može sjediti na otvorenom i pratiti fudbalska utakmica. Još kada je čine brojne akcije, vješti driblinzi, šutevi i majstorske odbrane onda čovjek nikako ne može zažaliti što je stotinak minuta proveo na klupama fudbalskog stadiona.
FC Unin-05 kojega godinama, vrlo uspješno, predvodi istinski fudbalski stručnjak Mita Ličina porijeklom iz bihorskog sela Radmanci u opštini Petnjica danas je, gostujući ekipi Bertrange, u istoimenom gradu izvojevao je jedan značajan bod. A bili su, itekako, bolja strana na zelenom tepihu u Bertranžu – igrali organizovanije, poletnije, i sa jasno izraženom željom za pobjedom i nova tri boda. Češće su napadali, imali jaku i dobro organizovanu odbranu, ali je prvo poluvrijeme završeno neriješenim rezultatom 0:0.

Achard Noredin, strijelac za Union 05

Neriješen rezultat bio je i kada je sudija na utakmici odsvirao kraj samo sada sa po jednom loptom u obje mreže.
A evo kako se sve zbilo:
U šezdeset i petom minutu ide brza napad Uniona preko lijeve strane. Ramdedović dodaje loptu Achardu Noredinu i, kada su svi očekivali da će uslijediti dodavanje on se odlučuje na majstorski potez: Sa tridesetak metara iskosa gađa gol protivničkog tima i pogađa donji lijevi ugao, 0:1!
Salva oduševljenja među navijačima Union 05, onim najvjernijim koji ne propuštaju ni jednu utakmicu.
Izabranici Mite Ličine ne posustaju i jurišaju za drugim golom, da bi tek u produžetku sudijskog vremena Bertranže iskoristilo malu nepažnju odbrane Uniona i postiglo izjednačavajući pogodak.
Za nadati se, na osnovu danas viđenog, da će ekipa Uniona nastaviti sa ovako dobro organizovanim igrama, pa, nadamo se, ni rezultati neće izostati.

Denis Ličina, napadač Uniona:
Bili smo dobri, mnogo bolji od protvnika, imali smo igru i bezbroj šansi što se dalo vidjeti, ali, umjesto da povećamo rezultat stiglo nas je izjednačenje i ostali smo bez još dva značajna boda. Domaćin je neriješen rezultat slavio kao pobjedu što jasno govori koliko su nas respektovali kao protivničku ekipu. Analizirat ćemo cijelu utakmicu, markirat pogreške i raditi na njihovom anuliranju u sljedećim mečevima.

I, važno je napomenuti, utakmica je protekla bez većih faula i povreda, a publika je napustila stadion zadovoljna prikazanom igrom.

Faiz Softić