ONI KOJI NE ZABORAVLJAJU ZAVIČAJ: AJDIN ŠABOTIĆ, DIJETE GODUŠE

Ajdin Šabotić

Bihor, s punim pravom može biti ponosan na jedan broj ljudi koji su, iz različitih razloga, morali u bijeli svijet. Neki su bježali od teških životnih uslova, drugi iz želje da negdje daleko zarade kako bi popravili materijalnu sliku u zaviučaju, a trećima se nije išlo u rat i krv.

Ajdin Šabotić, rođen 1975. godine u selu Goduša, sin nadaleko čuvenog domaćina – Jonuza Šabotića, je sa nepunih osamnaest godina, u vrijeme kada je na prostorima ex-Jugoslavije buktio ratni plamen, krenuo tražiti bolje i sigurnije mjesto pod suncem. Zaustavio se u Luksemburgu; ubrzo se zaposlio, oženio, oformio porodicu i materijanlno čvrsto stao na svoje noge.

Danas je otac četiri kćerke i jednog sina; porodica koja u svakom pogledu, predstavljaju primjer uspješne familije u kojoj se zna šta je kome raditi.

Ajdin Šabotić ne samo da nije zaboravio svoj zavičaj, već mu se često na razne načine vraća, uglavnom kroz humanitarne akcije, usmjerene u pomaganju porodica lošijeg imovnog stanja, a pokretač je i organizator prikupljanja pomoći u Luksemburgu za izgradnju džamije u rodnoj Goduši, a odnedavno je pokrenuo veliku akciju pomoći asfaltiranje puta Goduša – Dobrodole, a kako kaže učinit će sve da se jedan krak pruži i do nadaleko poznate planine Lađevac na kojoj se desetljećima održava narodni teferidž sa originalnim zabavnim sadržajima i gdje se tradicionalno organizuje bacanje kamena, trka konja, skok udalj…

Za sve akcije pomoći prema rodnoj Goduši uvijek je imao nesebičnu pomoć svojih rođaka iz sela Tucanje i Dobrodole, te mnogih svojih poznanika, prijatelja  i uže i šire familije, kako u Luksemburgu tako i širom Evrope

– Sloga kuću gradi – ponavlja Ajdin i ne propušta priliku da se i na ovaj način zahvali svojim rođacima i prijateljima širom svijeta koji su ga pomagali u akcijama koje je pokretao.

Nada se da će tako biti i u narednoj akciji koju već uveliko osmišljava a radi se o gasulhani koja će biti na upotrebi selima Goduša, Crhalj, Vrbe. Kradenik i Sipanje.
Ajdinova ljubav prema zavičaju zasjenjuje sve malicioznosti određenih krugova nedobronamjernih koji prate ovakve akcije.
  F. Softić