(VIDEO) PRIJESTONICA PETNJICI: BOŽIDARU PROROČIĆU OVACIJE ZA PJESMU “SUZE SREBRENICE”

U srijedu u Centru za  kulturu u Petnjici, u okviru VII Bihorskog kulturnog ljeta, održana je manifestacija pod nazivom ” Prijestonica Petnjici” na kojoj je promovisan književni opus publiciste, književnika i aktiviste Božidara Proročića sa Cetinja.

Uz poštovanje mjera NKT-a u sali Centra za kulturu promovisana je njegova zbirka poezije “Jesen pjesnika”, ali i njegov publististički, priređivački i prevodilački rad. O njegovoj zbirci poezije govorio je profesor književnosti Veljko Đukanović i sa književno-teorijskog aspekta priblizio publici sadržaj ove zbirke.

Moderator programa bila je Dijana Tiganj.

Proročić je tokom promocije naveo da je njegova poezija nastala pod uticajem poezije Lesa Ivanovića, pozvao je ljude da što više čitaju, ali i ponosno istakao da je prijatelj Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori, te da vrlo rado sarađuje sa njima i objavljuje tekstove u reviji “Bihor”.

U emotivnom govoru, vidno ponesen emocijama, Proročić je istakao da Bošnjake smatra svojom braćom, prije svega zbog ratova i istorije, ali i pozvao da se zlo koje je nanijeto bošnjačkom narodu oprosti, ali da se  nikako ne zaboravi. Izrecitovao je svoju pjesmu “Suze Srebrenice” koju je posvetio onim najmlađim, nevinim žrtvama stradalim u Srebrenici, što je izazvalo gromoglasni aplauz.

U nastavku promocije gospodin Proročić je govorio o svojoj koautorskoj knjizi ” Krimski Tatari- od postanka do progona i nazad” i antologiji crnogorskih pjesnika koju će predstaviti u Azerbejdžanu,  a u kojoj će se naći i naša dva pjesnika: Faiz Softić i Kemal Musić. Na kraju, zahvalio se direktoru Centra za kulturu Sinanu Tiganju na pozivu i petnjičkoj publici na gostoprimstvu.
ENKO KORAĆ