KORONA PROMIJENILA RITAM: AVGUST 2020. U PETNJICI NIJE MJESEC “ŽUTIH TABLICA”

Treći dan avgusta mjeseca, ili kako se popularno zove “mjesec žutih tablica” a žutih tablica, tačnije luksemburških, tek toliko da poremeti razbije monotoniju domaćih.

Pandemija izazvana korona virusom je uticala na dijasporce i njihovo odmor u zavičaj tako da od žutih tablica kroz Petnjicu što bi se reklo – slaba vajda.

“Prethodnih godina naših tablica niđe, a ove godine, trči – trči pa žute tablice. Sad više naših no njihovih”, komentar jednog od stalnih mještana Petnjice.

Prema saznjanima portala, do današnjeg dana, avioni na relaciji Brisel – Crna Gora znatno manje putnika prevoze a putnici su pretežno iz Bihora. Prema riječima dijasporaca koji su već pristigli u zavičaj, postoji strah od samoizolacije po povratku u zemlje zapadne Evrope.

“Ukoliko bi iskoristili kompletno vrijeme predviđeno za odmor, po povratku moramo da bude u samoizolaciji 14 dana. Taj period poslovođe nam neće tolerisati tako da smo prinuđeni da se ranije vratimo kako bi sačuvali posao. Trenutno nam ide na ruku to što Njemačka, a i kako čujem i Luksemburg, za nas koji smo na privremenom radu iz Crne Gore, nijesu uveli obaveznu samoizolaciju. Konstatno pratim odluke njemačkih vlasti po tom pitanju da ne bi smo došli u situaciju što su došli naši građani koji žive i rade u Švajcarskoj kada su, u bukvalnom smislu, preko večeri svi pošli za Švajcarsku kako bi ispoštovali vrijeme samoizolacije i kako ne bi ugrozili svoje radno mjesto”, istakao je za portal radija, Bihorac iz Njemačke.

Bilo kako bilo, od mjeseca žutih tablica ostalo je samo “trči – trči pa eto, žute table”, jer kod Bihoraca postoji veći strah od samoizolacije nego li od COVID-a 19.

DENIS BOŽOVIĆ