PRIVREMENI NAZIVI ULICA ĆE MOŽDA SAČEKATI NOVI SAZIV LOKALNOG PARLAMENTA

Sedam godina je prošlo od kada je Petnjica povratila status opštine i sedam dana kako je uži centar dobio nazive ulica. Tačnije, brojeve.

Dugo je trajala polemika oko imena ulica. Kompromis nije mogao da se postigne na zadovoljstvo svih učesnika i aktera u pregovorima, stoga je lokalna uprava pribjegla prelaznom rješenju da ulice označe sa brojem i slovom.

Jedina ulica oko koje nije bilo polemike to je, već sada bivša ulica Crnogorsko – turskog prijateljstva, čiju je izgradnju finansirala turska agencija – TIKA. Tabla za njenu oznaku je stajala na zgradi Centra za kulturu, a sada umjesto nje stoji „Ulica CENTAR 3“.

Postavlja se pitanje da li je bilo prostora da, ulica koja vodi od Centra za kulturu pored administrativne zgrade, zadrži ime koje je nezvanično dobila. Ako se tome doda da table koje su postavljala fizička lica, samoinicijativno, nijesu uklonjenje tako da danas centar Petnjice ima ulicu sa dva imena, jedno nezvanično ime i drugo zvanično objavljeno u Sl. List Crne Gore – nezvanično “Sandžačka” dok zvanično nosi “Ulica centar 8”  kao i “Mula Osmana Hrastodera”, a zvanično ta se ulica zove Centar 5.

Sljedeće godine su lokalni izbori u Petnjici, pa će privremena rješenja naziva ulica možda čekati novi saziv lokalnog parlamenta kako bi konačno dobila prava, ona koja će ostati i koja će sve zadovoljiti.

DENIS BOŽOVIĆ