JOŠ JEDNOM O AVIONU KOJI NIJE POLETIO, A KAD ĆE NE ZNAMO: TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ

Na veliku radost desetak hiljada doseljenika iz Crne Gore u Luksemburgu najavljena je sezonska avio-linija Luksemburg – Tivat (CG), koja je nažalost prekinuta prije negoli se avion i podigao sa luksemburške piste.
Naša posla…

A ovim su redom stizale radosne vijesti, sve do one zadnje tužne, najtužnije.

Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da najavim otvaranje linije Luksemburg-Tivat, za koju smo se svesrdno zalagali i koja je plod saradnje sa nacionalnom aviokompanijom Luksemburga-Luxair-om. Prvi let će startovati 19 .jula i za sad će jednom nedeljno prevoziti putnike.(Portal RTCG 03.jul). 

Ovim riječima je izvršni direktor Aerodroma CG Danilo Orlandić, na zadovoljstvo desetak hiljada gradjana CG koji žive i rade u Luksemburgu, najavio prvi let iz Luksemburga za domovinu. Ostvarena dugogodišnja želja građana Crne Gore u Luksemburgu – radost na licu skoro svakog punoljetnog Crnogorca u Luksemburgu, ali kod velikog broja naših građana i čuđenje, zašto samo sezonski let i zašto do Tivta a ne do Podgorice. Čuju se i razni komentari, s obzirom da je gro naših gradjana u Luksemburg sa sjevera CG, od onih da je bolje putovati do Kraljeva, Prištine ili čak Beograda nego do Tivta, ali kao i u svakoj dobroj ideji bude i onih koji bi svaku dobru ideju spalili još u njenom začetku.

Evo druge vijesti:

Izvršni direktor Luxair-a Žil Fajt u razgovoru sa dopisnikom TVCG, kaže da je njegova kompanija okrenuta ka novim destinacijama koje nude kvalitetan smještaj i sigurnost turistima, te da očekuje da će gradjani Luksemburga dobro prihvatiti CG. Ambasador Crne Gore Ivan Leković,ističe da bi zbog brojne crnogorske dijaspore koja živi u Luksemburgu bilo dobro da ova linija traje tokom cijele godine.(Portal RTCG 04.jul)

Lijepo od Ambasadora, nema šta. Tek došao, a već rješava krupna pitanja.

Direktor kompanije Lux air napominje da je ovo sezonsko-turistička linija do Tivta koja će se realizovati od 19. jula do 27. oktobra dok naš mladi Ambasador Leković priželjkuje ono što godinama traže građani CG koji žive u Luksemburgu, a koji su okupljeni, barem oko četiri udruženja koja ovdje aktivno djeluju. Naši zahtjevi su jasni: Let do Podgorice i po mogućnosti naša kompanija, međutim katkad želje i mogućnosti nisu baš kompatibilni.

Evo treće vijesti:

Otvaranjem avio-linije Luksemburg-Tivat doprinosimo razvoju turizma. Inicijativa za uspostavljanje ove avio linije krenula je od Kulturno-informativnog centra CG u Luksemburgu čija predsjednica Fetija Kalač kaže da je, nakon višemjesečnih aktivnosti, realizacijom ove inicijative, napravljen veliki uspjeh. Ostvarena je dugogodišnja želja brojne dijaspore koja je nastanjena na teritoriji Velikog Vojvodstva.
Bravo za Fetiju
, čuje se iz mnogih grla crnogorske dijaspore u Luksemburgu, a bogami i u okolnim zemljama
Decenijama živim i radim u Luksemburgu, pa sam stoga izuzetno srećna što smo konačno uspjeli da, nakon višemjesečnog rada i saradnje KIC-a i CG u Luksemburgu sa menadžmentima luksemburške nacionalne avio kompanije LUXAIR, Aerodroma CG, Ministarstva vanjskih poslova, kao i našim DKP u Briselu, realizujemo ovu ideju. Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadoru Ivanu Lekoviću, direktoru Aerodroma CG Danilu Orlandiću i Branislavu Karadžiću, direktoru Generalnog direktorata za konzularne poslove i dijasporu u MVP CG, kao i Predragu Mitroviću, direktoru Uprave za dijasporu koja prepoznaje značaj naših aktivnosti. Procjenjuje se da ima oko 15.000 Crnogoraca koji žive i rade širom Luksemburga, a koji su do sada odlazili u domovinu preko belgijskog, njemačkog ili nekog drugog obližnjeg aerodrome, autobusima ili sopstvenim vozilom. Zato je bilo dovoljno razloga da iniciram ovu saradnju između luksemburškog avio preduzeća LUXAIR i Aerodroma CG – kazala je Fetija Kalač za portal RTCG 05.jula.

Samo 36 sati prije, kako je već najavljivan, istorijski let Luksemburg – Tivat, je otkazan. Luksemburška aviokompanija LUX AIR odlučila je, da nakon konsultacija sa nadležnim ministarstvom obustavi letove ka Tivtu prije nego su i počeli. Kako je saznao dopisnik TVCG iz Brisela Ivan Mijanović, taj avio prevoznik ponovo će u oktobru razmotriti mogucnost otvaranja avio linije sa Crnom Gorom. Razlog otkazivanja leta navodi se loša epidemiološka situacija u CG.
Bog ubio prokletu koronu, i ovdje se uplela i pomrsila račune. Doduše zluradi će kazati kako nije bio dovoljan broj prijavljenih putnika, pa nisu imali računa dizati avione.

No, na kraju, dobro je da nam nada još ne umire te da će nadležni u Lux i CG, ako već nije moguće osposobiti aerodrom u Beranama, kako bi mnogobrojna dijaspora sa ovih prostora lakše i brže stigla do zavičaja i domovine, dogovoriti uspostavljanje redovne linije Luksemburg-Podgorica, pa iz Podgorice «Neko k Zadru, neko k Šibeniku…» To je prioritet.

Optimisti su Crnogorci u Luksemburgu, jer ljubav prema zavičaju i domovini ne prestaju do groba, te se nadaju da će se ubrzo, na putu prema zavičaju i voljenoj domovini,  vinuti nebu pod oblake.

REDAKCIJA RP