KazivART: ODGAĐA SE POČETAK FESTIVALA “ZAVIČAJNE STAZE”

Ovom prilikom želimo da podsjetimo i na dogažaje u Srebrenici 1995.godine. Ni u ovoj strepnji za zdravlje i život, ne smijemo zaboraviti da je u Srebrenici, od 11. do 19. jula 1995. godine, zvjerski likvidirano preko 8000 bošnjačkih civila

Zbog širenja korona virusa odgođen je početak programa Festivala “Zavičajne staze” Bihor 2020, regionalne kulturne manifestacije koja je po tradiciji trebalo da počne 12. jula u Petnjici.

„U ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravlje svakog pojedinca i svih građana“, pojasnili su organizatori Festivala iz nevladine organizacije Centar za kulturu Bihor.

„Žao nam je što nijesmo u prilici da ugostimo uvažene stvaraoce iz Crne Gore i regiona i time protežiramo kulturu različitosti, da obradujemo i inspirišemo brijne poštovaoce umjetnosti i kulture, ali se ipak nadamo da će uskoro sve biti bolje i da ćemo do kraja ljeta realizovati bar neke od planiranih sadražaja Festivala“, kazali su organizatori.

Kao što je ranije saopšteno, na konkurs Festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2020” pristigla su 34 rukopisa i stručni žiri u sastavu Ferida Duraković (SA), dr Jasmina Ahmetagić (BG), dr Vasko Raičević (PG), ocjenje rukopise pod šifrom. Odluka stručnog žirija o nagradama za najbolje priče očekuje se uskoro. Ukoliko za to bude uslova, biće saopštena na književnim svečanostima početkom avgusta ili posredstvom onlajn aplikacija.

Oni su pozvali sve građane na odgovoran odnos prema sebi i drugima, kao i da se sjete žrtava genocida u Srebrenici.

„Ovom prilikom želimo da podsjetimo i na dogažaje u Srebrenici 1995.godine. Ni u ovoj strepnji za zdravlje i život, ne smijemo zaboraviti da je u Srebrenici, od 11. do 19. jula 1995. godine, zvjerski likvidirano preko 8000 bošnjačkih civila“, podsjetili su iz Centra za kulturu Bihor.