FETIJA KALAČ: OTVARANJEM AVIO-LINIJE LUKSEMBURG – TIVAT DOPRINOSIMO RAZVOJU TURIZMA

Vijest da od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, najviše je obradovala oko 15.000 državljana Crne Gore koji žive u Luksemburgu, ali i Luksemburžane i strance koji su pokazivali interesovanje da posjete našu zemlju. Avio linija Luksemburg-Tivat-Luksemburg odvijaće se jednom sedmično do 23. septembra, a cijena povratne karte je 139 eura.

Inicijativa za uspostavljanje ove avio linije krenula je od Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu čija predsjednica Fetija Kalač kaže da je, nakon višemjesečnih aktivnosti, realizacijom ove inicijative, napravljen veliki uspjeh.

-Ostvarena je dugogodišnja želja brojne dijaspore koja je nastanjena  na teritoriji Velikog Vojvodstva. Decenijama živim i radim u Luksemburgu, pa sam stoga izuzetno srećna što smo konačno uspjeli  da, nakon višemjesečnog rada i saradnje KIC-a CG u Luksemburgu sa menadžmentima luksemburške nacionalne avio kompanije “Luxair”, Aerodroma  Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova, kao i našim DKP u Briselu, realizujemo ovu ideju. Posebnu zahvalnost dugujemo ambasadoru Ivanu Lekoviću, direktoru Aerodroma CG Danilu Orlandiću i Branislavu Karadžiću, direktoru Generalnog direktorata za konzularne poslove i dijasporu u MVP CG, kao i Predragu Mitroviću, direktoru Uprave za dijasporu koja prepoznaje značaj naših aktivnosti. Procjenjuje se da ima oko 15. 000 Crnogoraca koji žive i rade širom Luksemburga, a koji su do sada odlazili u domovinu preko belgijskog, njemačkog ili nekog drugog obližnjeg aerodroma, autobusima ili sopstvenim vozilom. Zato je bilo dovoljno razloga da iniciram ovu saradnju između luksemburškog avio preduzeća Luxair i Aerodroma Crne Gore-kaže Kalač

Ona dodaje da je veliko interesovanje za ove letove i očekuje veliki broj putnika, pa čak i ljudi iz drugih balkanskih zemalja, kojima je ova konekcija pogodnija, lakša i organizovanija.

-Otvaranjem nove avio linije u doba korone, dajemo doprinos razvoju turizma kao jednoj od glavnih privrednih grana naše domovine. Uspješna realizacija naše misije nam daje još veći motiv da nastavimo predano raditi za dobrobit kako crnogorske zajednice u Luksemburgu tako i naše domovine Crne Gore. Institucije Luksemburga su potvrdile da prepoznaju kvalitet u našem radu, pa se nadamo se da će nas podržati i naša domovina Crna Gora -naglašava predsjednica KIC CG u Luksemburgu.

Ona podsjeća da KIC CG u Luksemburgu nije lokalnog karaktera, već se bazira na misiji međunarodne saradnje.

-Rad KIC-a do sada se zasnivao na isključivo vlastitim finansijskim sredstvima i stručnim kapacitetima članova uprave među kojima imamo respektabilne umjetnike, pravnike, ekonomiste, medijske radnike, naučnike, arhitekte, lingviste.

Od svog osnivanja vrlo smo aktivni na promociji Crne Gore na poljima kulture, ekonomije, turizma, sporta, kao i promociji naših mladih sunarodnika koji posjeduju ogroman potencijal. I u tom pravcu ćemo i nastaviti aktivnosti-zaključila je Kalač.

PREUZETO: MNEMAGAZIN.ME