BOŠKOVIĆ U PETNJICI: BULATOVIĆ JE POZNATI RUŠITELJ SVEGA ŠTO SE DOTAKAO, MORAM GA RAZOČARATI – CRNA GORA JE ZRELA I SUKOBA NEĆE BITI

Jedan od lidera DF Predrag Bulatović najavio je održavanje litija u nedjelju uprkos mjerama NKT-a. Da li to znači da je DF definitvo preuzeo litije i pretvorio  ih u nešto drugo ili je samo sada ogoljena suština i pozadina crkvenih skupova?

Poznati rušitelj svega čega se dotakao, gospodin Bulatović očigledno u nedostatku više partija pošto ni sam više ne zna koliko ih je porušio u Crnoj Gori i podijeli, želi sad da krene sa nekim sukobima. Danas sam vidio da priziva i građanske sukobe u Crnoj Gori, ali ga moram, po ko zna koji put, razočarati da je Crna Gora dovoljno zrela i da u Crnoj Gori ne može biti ni građanskih sukoba ni sukoba sa vjernicima već mora biti reda i poretka i državni organi Crne Gore mogu samo sukobiti sa huliganima i sa onima koji ruše i udaraju na legalne institucije Crne Gore. U svakom slučaju ne znam zbog čega je to gospodin Bulatović izjavio danas. Očigledno da njegova politička grupa jedino može na bazi sukoba i podjela da ostavari određeni politički benefit u susret parlamentarnim izborima zakazanim za 30.avgust. Kao što sam već rekao, Crna Gora ima dovoljno i demokratskog, evropskog i ljudskog kapaciteta da na ove izazove odgovori na jedan kvalitetan demokratski i evropski način u miru i siguran sam da će to tako biti i do izbor a i posle izbora. Crna Gora je u svojoj bliskoj istoriji dokazala da se sa ovakvim i mnogo težim izborima izborila na jedan kvalitetan način bez ijednog sukoba, bez ijedne žrtve tako da smo po tome bili prepoznati kako u regionu tako i šire i siguran sam da će to biti i ovaj put.

Koliko udjela u tzv “događanju naroda” imaju centri van CG?

Naravno, centri su uvijek ti koji žele ostvariti svoje neke interese. Imali smo toga dosta u prethodnom periodu pogotovo nakon 2014.godine kada je postalo evidentno da će Crna Gora postati članinca NATO-a. Svjesni smo svega onog što se dešavalo i pokušaja terorizma 2016.godine u susret tadašnjim izborima. Sve ono što se dešavalo 2017. u susret stvaranju preduslova za punopravno članostvo u NATO-u, sada opet je iskorišćen zakon o slobodi vjeroispovjesti da pokušava podijeliti Crna Gora ali ponavljam ti centri moći teško da bi išta mogli uraditi u Crnoj Gori da nemaju određene igrače u samoj Crnoj Gori i mislim da upravo ti centri moći, koriste određene političke subjekte u Crnoj Gori kako bi ostvarili svoje političke interese i to dovoljno govori o DF i sličnim u Crnoj Gori koji zarad određenih sitnih, ličnih interesa pristaju da budu pijuni u igri koju igraju određeni centri moći iz regiona i šire.

Šta VCG može da uradi i koja je njena uloga u održavanju unutrašnje stabilnosti?

Prije svega to je pitanje unutrašnjeg mira i stabilnosti pitanje Ministarstva unutrašnjih poslova odnosno, Uprave policije. Oni to rade na jedan sjajan način. Viđeli smo to i prethodnih dana. Na žalost, imali smo i određeni broj povrijđenih policajaca. Samo u prethodnom šest mjeseci, upravo od takvih izgrednika i huligana imali smo povređivanje 49 policajaca, ali ono što moram ponovit i iskazati i sa ovog mjesta to je jednu veliku zahvalnost pripadnicima uprave policije na čelu sa direktorom na jedan pregan angažman i sve ono što su uradili u ne tako lakim vremenima, jer su u istom vremenu morali voditi računa i o pandemiji korona virusa a što se tiče vojske, vojska je uvijek spremna da odgovori na sve izazove na najbolji mogući način i siguran sam da smo to više puta do sada dokazali.

Da li će se skoro održati sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost zbog situacije u CG.

Imali smo sjednicu vijeća za nacionalnu bezbjednost redovnu u ponedeljak i vjerovatno će biti ubrzo sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost koja će biti redovnog karaktera sa obzirom da imamo određenih pitanja koja su došla na dnevni red. Ne vidim trenutno bilo kakvu potrebu za vanrednom sjednicom a u svakom slučaju to je na članovima savjeta za odbranu i bezbjednost da procijene i mislim da oni tu dobro procjenjuju kao i svaki put do sada.

Ima li NATO mehanizme pomoći svojim članicama u ovakvim situacijama?

NATO uvijek ima svoje mehanizme i zbog toga je i potpisan taj protokol. Siguran sam da Crna Gora može sa ovim da se izbori shodno svojim kapacitetima i resursima.

DENIS BOŽOVIĆ