KazivART – PRIPREME ZA FESTIVAL “ZAVIČAJNE STAZE” USPORENE ZBOG KORONE: 30 PRIČA U KONKURENCIJI ZA NAGRADE

Na konkurs Festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2020” pristigla su 34 rukopisa, saopšteno je iz Centra za kulturu Bihor.

Žiri u sastavu Ferida Duraković (SA), dr Jasmina Ahmetagić (BG), dr Vasko Raičević (PG), ocjenjivaće 30 rukopisa pod šifrom, jer su četiri autora potpisavši tekstove ličnim imenom prekršili pravila i time isključili svoje radove iz konkurencije za nagrade.

Četiri najuspjelije priče po ocjeni žirija biće nagrađene plaketom Festivala i novčanim iznosom od 400 (prva nagrada), 300 (druga nagrada) i 200 eura (treća nagrada), kao i priznanjem za autentičnost pripovijedanja. Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku Festivala, devetoj knjizi poznatih i mlađih autora iz Crne Gore i regiona.

“Raznolikost adresa sa kojih su pisma upućena, daje nam za pravo da se radujemo što je Festival priče “Zavičajne staze”, uprkos opštoj apatiji zbog pandemije korona virusom, zavrijedio pažnju autora iz Crne Gore i regiona”, poručili su organizatori.

“Festival godinama priziva respektabilne stvaraoce i ohrabruje one koji imaju dara, pa se možemo pohvaliti da smo u mnogima probudili pripovjedače, što se na najljepši način može vidjeti u do sada objavljenim zbirkama Buđenje Bihora”, “Bihorski bluz”, „Obale Bihora“, “Bihorske đemije”, “Bihorska enigma”, “Razmeđa Bihora”, “Bihorske sumnje” i “Odlivanje Bihora”. Ovim i drugim knjigama popularišemo pisanje i čitanje, ali i pripovjednu hroniku  koja  otkriva sudbinske priče, fenomene i zagonetke života kroz vrijeme”, saopšteno je iz Centra za kulturu Bihor.

Festival priče “Zavičajne staze” tradicionalno počinje 12. jula u Petnjici, međutim, kako su objasnili, realizacija ovogodišnjeg programa pod znakom je pitanja zbog novog širenja virusa COVID-19.

“Uprkos toj neizvjesnosti, žiri će donijeti odluku do kraja jula. Nagrade za najbolje priče će, ukoliko zdravstvena situacija u državi to dozvoli, biti uručene laureatima na književnoj svečanosti planiranoj za početak avgusta”, poručeno je Centra za kulturu Bihor.

Iz te NVO su podjsetili da  pažnju čitalačke publike plijeni i osma zbirka priča pod naslovom „Odlivanje Bihora“. Zbirka sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona, dvije besjede o književnoj tradiciji i savremenom pismu.

Urednik tog izdanja Mirsad Rastoder u uvodniku piše da su priče kao ponornice jer iznose iz dubine na površinu mnogo toga. “Snove, priviđenja, nade… One otkrivaju bol i ponos, čežnju i nostalgiju, ono prošlo što je dato za ono buduće; u svojoj matrici sadrže bezbroj razloga za sreću i za patnju”.

Bihorski Festival priče je, kako navodi Rastoder, linija po kojoj se izdužuje tanana nit opstanka, zlatna nit trajanja, zvjezdani lanac priča, u ime onih koje ne možemo više čuti i za one kojima želimo poručiti: ma gdje da ste, vaš Zavičaj vas čeka. “Nije cilj da se vi obavezno vratite Zavičaju, već da Zavičaj nikada ne ode iz vas.”

Recenzent, prof. dr Draško Došljak ocjenjuje da su priče medaljoni i vidarke za tuge odlivanja. „Odlivanje Bihora“, zbirka izabranih, ovijanih i prosijanih priča inspirisanih Bihorom, duhovno je vrelo koje se preliva ka čitaocima. Trideset dvije priče ove zbirke su, zapravo, bihorski književni ćilim nastao literarnim tkanjem na razboju dvanaestog festivala “Zavičajne staze”.

Profesorica jezika i književnost Azra Glavatović zapaža da priče bude dobro i zlo iz prišlosti za savremenu poku.

“Narodna mudrost kaže: Vakat gradi, vakat razgrađuje; ostaje sjećanje za priču i pouku. Na tom tragu, zbornik Odlivanje Bihora, ima vrijednost trajnog pamćenja da je insan, u mijenama zlih i prirodnih događanja, stalno na probi”.