NEIMAR HADRO KORAĆ I SINOVI: POSLA IMA KOLIKO HOĆEŠ, SVE SMO ZARADILI NA GRAĐEVINI – CENTA KREDITA NIJESAM UZEO..

Hadro Korać

Bihorski neimar Hadro Korać, poslednjih 25 godina bavi zidarskim poslom. Zanat i umijeće je naslijedio od oca.

„Građevinske radove sam naučio uz oca. Nastavio sam da se bavim ovim poslom, jer se isplati. Čak su i djeca pristasala tako da dva sina rade samnom, rame uz tame“, kaže Hadro koji budnim okom prati sinove kako šaluju.

„Prošlo ljeto sam bio u Njemačku, radio malo i, bogomi, vidio da nije to – to. Čas ima posla, čas nema. Više smo ležali, no što smo radili. A tamo, ako ne radiš, nema života. Vratili se u svoj zavičaj. I ovdje možemo da zaradimo, jer imamo dosta posla. Radimo kuće od temelja do krova. Naravno, radimo i sa kamenom, a glavna radna snaga su mi sinovi. Kod nas nema šegrta, mi smo sve“, ističe Hadro, dodajući da su svuda po Bihoru radili.

Kod ove neimarske porodice, prema riječima Habrovog sina, dvadesetopetogodišnjeg Kemala, i rođenje djeteta se čestita na poseban način.

„Kod nas se na babine ne dolazi sa odijelcadima već čekić, mistrija i sl. Evo, ovaj čekić što zakivam, dobio je moj mlađi brat koji je danas sa nama i ima 18 godina“, kaže Kemal.

„Uglavnom se pogađamo, što bi rekli – u đuture. Pogodimo se sa gazdom, mi radimo, sami svoje gazde. Kad nam je volja sjednemo, kad nam je volja odmorimo, sami smo svoje gazde. Kući držim dvije krave, čisto reda radi, za svoje potrebe“, ističe Hadro.

Sinovi, Kemal i Edin, planiraju da nastave tradiciju. Edin, koji je ove godine završio srednju školu, ne želi da upisuje fakultet već da radi sa ocem i bratom.

„Nije teško. Ko radi sa voljom, nije teško, a kome je mučno, onda jeste. Za sada ne planiram da upišem fakultet, hoću da se bavim ovim poslom“, ističe osamnaestogodišnji Edin.

“Ima kod nas u Bihoru dosta majstora, ali ja nikada nijesam bio bez posla. Posljednjih deset godina nikada nije bilo da ostanem bez posla. Imam dosta ugovorenih poslova, a ljudi znaju da me, bogomi, i pričekaju, jer ne može da se stigne. Djeca, u vrijeme kosidbe, kose sa kosačicama za pare. Kupili smo dvije nove kosačice, novi kultivator imamo, četvoro kola, dvije kuće smo napravili, veliku štalu… Sve to smo zaradili i kupili našim radom. Centa u životu nijesam uzeo kredita. Sve radom”, ističe Hadro Korać za portal radija.

DENIS BOŽOVIĆ