MEDICINSKA SESTRA SUANITA ADROVIĆ: DRAGO MI JE ŠTO PRIPADAM EKIPI HEROJA KOJI SU SPAŠAVALI LJUDSKE ŽIVOTE

Suanita Adrović

Suanita Adrović iz Penjice, je medicinska sestra i već godinu i po radi u Urgentnom centu Kliničkog centra Crne Gore. U razgovoru za portal Radija Petnjica je prenijela utiske rada u toku epidemije korona virusa.

Prije nego je korona stigla u Crnu Goru, kaže Suanita da je bila ponosna na odgovornost  nadležnih institucija i medicinskih radnika.

„Imali smo obuku na kojoj su nam zaposleni Instituta za javno zdravlje, prije svega epidemiolozi, prezentovali kako postupiti u susretu za zaraženom osobom, kako da se ne zarazimo u dodiru sa zaraženim pacijentom“, kaže Adrović.

Suanita ističe da je naša država povukla sve potrebne mjere na vrijeme i zato ćemo, kaže ona, nadam se ubrzo, biti corona free destinacija.

„Stavovi koji su donijeti na vrijeme su odlika da danas smo blizu da u Crnoj Gori ne bude više zaraženih slučajeva i da epidemija korona virusa se zaustavi. Psihički smo apsolutno bili smo spremni za prvi talas, imali smo sve što je bilo neophodno da medicinsko osbolje reaguje odgovorno u prvim naletima korona virusa“, govori Suanita.

Suanita dodaje da način njihovog ophođenja prema zadatku, koji nimalo nije jednostavan, bio je veoma profesionalan.

„Institut za javno zdravlje koji je informisao građane Crne Gore, kako da postupe u određenim situacijama i što bolje da sačuvaju svoje zdravlje izuzetno je doprinijelo cjelokupnoj situaciji da trenutno imamo samo jednu inficiranu osobu korona virusom”, kaže medicinska sestra.

Porođaj koji se desio ispred Kliničkog centra u vremenu kada je situacija sa koronom bila pri kraju, u kojem je Suanita neočekivano učestvovala je prenešena u skoro svim medijima.

„Učestvovala sam sasvim slučajno u porođaju koji je bio ispred Kliničkog centra u kolima. Bilo je brzo i neočekivano – euforično. Najbitnije je da je prošlo dobro i da smo uspješno obavili taj zadatak ja i moje kolege“, kaže Suanita.

„U toku prethodna dva mjeseca, borbe protiv opake zarazne bolesti, svi medicinski zaposleni su bili na vrhuncu zadatka. Neizmjerno mi je drago što pripadam ekipi heroja Crne Gore koji su uložili napore da spase ljudske živote. Posebno želim da istaknem zahvalnost našem direktoru dr Nerminu Abdiću koji nas je bodrio u svakom trenutku i bio uz nas“, ističe Suanita.

Suanita, iako je otišla iz svog zavičaja ne zaboravlja Petnjicu.

„Rođena sam u Petnjici i divim im se što su poštovali mjere NKT i sačuvali svoj kraj u kojem nije imala ni jedna zaražena osoba.  Na osnovu toga, želim ovom prilikom da se zahvalim uredništvu portala Radija Petnjica koji je na blagovremen i potpun način izvještavao o aktuelnim dešavanjima zbog korone virusa i na taj način građani opštine Petnjica su imali jasnu sliku stanja u Crnoj Gori“, zaključuje Suanita Adrović.

ENKO KORAĆ

PROČITAJTE JOŠ:

BIHORCI IZ LUKSEMBURGA POMAŽU STANOVNIKE BERANSKOG TALUMA