RAMČILOVIĆ: IZ PETNJICE SE PREKO APARATA ZA KLAĐENJE IZNESE VIŠE OD 30 000 EURA, BOLJE JE TAJ NOVAC ULOŽITI U ZAJEDNICU

Husein ef. Ramčilović u studiju Radija Petnjica

Glavni imam u Petnjici Husein ef. Ramčilović je, gostujući u programu Radija Petnjica, rekao da je mjesec Ramazana  “najodabraniji među mjesecima, a posljednih deset dana su najodabraniji dani u Ramazana, dok 27. noć vrijedi koliko 83 godine najvrijednije noć u toku godine”.

“Vjernik ne smije propustiti u ovim danima, da svoju pažnju usmjeri u nešto drugo. Značaj te noći se ogleda kroz mnoge ajete i hadise  njena vrijednost daje nam za pravo da usmjerenje upravo treba da bude u činjenju dobrih djela tokom svih dana i večeri”, rekao je efendija Ramčilović.

On je istakao vrijednost izdavjanja Zekata i sadekatul-fitra kao jednog od pokazatelja vjernika.

“Zekat koji je obaveza, izdvaja se od njegovog imetka 2,5 posto od njegove ušteđevine koja prelazi 4000 eura. Dok sadekatul-fitr je dužna svaka osoba da izdovoji u visini od četiri eura. Roditelji ili staratelji su dužni da izdvoje novac za sve ukućane, pa čak i za dijete koje je u utrobi majke”, kaže Ramčilović.

Ramčilović je podsjetio da se iz Petnjice, preko aparata za klađenje, iznese više od 30.000, a da niko ne obraća pažnju na to. Zar nije bolje da se taj novac uloži u nešto. Zato je princpi Zekata i fitra ulaganje u zajednicu i boljitak društva. Svijest treba da se usmjeri prema ostanku mladih i načinu njhovog rada, a ne da čekaju da li će dobiti na lutriji”, rekao je Ramčilović.

On je povodom predstojećeg bajrama rekao da se mnoraju njegovati međuljudski odnosi.

“Ko ucjenjuje ljude, ko pravi probleme ljudima, ko im nanosi bilo kakvu štetu, a postio je Ramazan, taj nije uspio da savlada ramazansku školu.
Bajram je dan nagrade, kada oni koji su tokom mjesec dana proveli u suzdržavanju od jela, pića, ružnog govora, pa čak od ružih misli, oni Bajram jedva čekaju”, zaključuje Husein ef. Ramčilović.

ENKO KORAĆ