(FOTO) POGLEDAJTE KO SU POBJEDNICI TAKMIČENJA – “IZAZOV PRED KOJIM SE NAŠLO ČOVJEČANSTVO”

Povodom Dana nezavisnosti, Centar za kulturu je proglasio pobjednika konkursa za literarni sastav na temu “Izazov pred kojim se našlo čovječanstvo”.

Tema je bila inspirisana aktuelnom situacijom u svijetu povodom korona virusa. Na konkursu je prispjelo 10 radova učenika osnovnih i Srednje mješovite škole. Žiri je donio jednoglasnu odluku i proglasio pobjednike.

–          Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je rad pod šifrom PTMA7/1 koji je napisala  učenica VII razreda JU OŠ “ Mahmut Adrović “ Petnjica, Minela Latić

–          Drugo mjesto osvojio je rad pod šifrom TPTVII1 učenice VII razreda JU OŠ Trpezi, Azemine Skenderović

–          Treće mjesto pripalo je radu pod šifrom TPTVI koji je napisao učenik VI razreda JU OŠ Trpezi, Amin Skenderović

U kategoriji srednje škole prispjela su 4 rada i prema ocjeni žirija  nijanse su odlučile redosled :

–          Prvo mjesto osvojio je rad pod šifrom PADRINO 777 učenice II razreda  gimanzije, Halilović Hajrije

–          Drugo mjesto pripalo je radu pod šifrom A27052003  učenika III razreda gimnazije Šabana Adrovića prošlogodišnjeg pobjednika literarnog konkursa “ Ostvarimo snove u svom zavičaju” ,

–          Treće mjesto  je osvojio rad pod šifrom 1508 učenice III razreda gimanzije Latić Elvise

Predsjednik opštine, Samir Agović, istakao je da svaka manifestacija u Centru za kulturu u Petnjici je odraz duhovnog i kreativnog stvaralaštva.

“Ono što smo navikli jeste da se iznova divimo  uspjesima naših učenika. Ove godine najmanje ne zato što su oni krivci, nego zbog pandemije tako da smo svi svjesni da je ovo, na neki način prva manifestacija koju naši najmlađi učenici ovdje priređuje i ja se zahvaljujem u ime organizacije i u ime opštine svima koji su dali doprinos da na ovaj način obilježimo i drago mi je za vaše rezultate koje ostvarujete u ovakvim uslovima. Danas uživamo u vašim lijepim radovima za koje ste uložili mnogo energije. Čestitam na ostvarenim uspjesima u ovoj oblast i neka je srećno”, istakao je između ostalog, predsjednik opštine, Samir Agović.

“Kao djeca u školi smo na pauzama između časova, često igrali jednu igru, igru koja je podrazumijevala da učesnici izaberu jednu od dvije ponuđenje mogućnosti – istinu ili izazov. Većina djece birala bi izazov i uvijek bi ga lako savladavala a sada se postavlja pitanje da li ćemo mi savladati veliki izazov pred kojim smo se našli, izazov koji ovog puta nijesmo sami izabrali”, istakla je u uvodnom govoru, Hajrija Halilovć, prvonagrađena u kategoji srednje škole i dodala da novo vrijeme donosi sa sobom i nova obilježja.

“Mi se moramo postarati da nakon hrabre borbe iz koje ćemo izaći kao pobjednici, krenemo ispočetka. Učinimo sve da stvorimo novi svijet, svijet kojem neće biti ovakva opomena. Izgradimo svijet sa novim sistemom vrijednosti u kojem ćemo svi stvarno biti jednaki, svijet u kojem našoj djeci neće biti uzori ljudi sa društvene margine, svijet u kojem će jedna ljudski život biti vrijedniji od bilo koje sume novca. Jedino tako sve ove žrtve i svi ovi napori neće biti uzaludni a mi ćemo uspješno odgovoriti na ovaj izazov koji je istovremeno i opomena i istina”, zaključila je Hajrija Halilović.

Kao nagradu, predsjednik i potpredsjednik opštine, Samir Agović i Muslija Kalić su uručili diplome i knjigu “Susret je najdraži dar” kao simboličnu novčanu nagradu.

DENIS BOŽOVIĆ