RAMZIJA LATIĆ (MZ LAGATORE): POBIJEDILI SMO KORONU, PLANIRANI PROJEKTI NA ČEKANJU

Remzija Latić

Predsjednik MZ Lagatore, Ramzija Latić još 1989. godine je predsjednik Mjesne zajednice. Prvo MZ Petnjica, a od prije skoro tri godine i predsjednik MZ Lagatore.

„Mjesna zajednica je tada brojala 3.200 stanovnika sa 1800 domaćinstava. Za to vrijeme uradili smo dosta stvari, probili mnogo puteva, uradili vodovodne mreže.
Prije desetak godina sa humanitarnom organizacijom Caritas uradili smo vodovod Popča do Petnjice, bajpas, koji je koštao oko 200.000. eura, od toga je Vlada dala 70.000. eura, ostalo Caritas“, kaže Latić.

On je bio i predsjednik režijskog odbora za dovod fiksnih telefona 1994. godine, predsjednik odbora za opremanje Srednje škole u Petnjici, zatim član režijskog odbora za izradu puta Bioča-Greben. Bio je i delegat u SO Berane u ime Petnjice u pet mandata, kao i najmlađi odbornik u SO Berane.

„U tadašnjoj MZ Petnjica probijeno je dosta nekategorisanih puteva. Tačno je da nisu bili asfaltirani i dobijanjem opštine Petnjica i taj posao je priveden ili se još privodi kraju”, kaže Latić

Prema njegovim podacima u MZ Lagatore ima 210 domaćinstava, od kojih je 60% u inostranstvu.

„Radimo na projekatu uređenja korita rijeke Popče od Gusara do iza mosta do nas. Sredstva su iz međunarodnih fondova i Lagatore će tada dobiti sasvim drugačiji izgled“, ističe Latić.

On dodaje da je u planu izgradnja magistralnog puta od Petnjice do Lagatora.

„Predsjednik Opštine mi je tražio da regulišemo imovinsko-pravne odnose sa građanima.
Mislim da će to biti u dogledno vrijeme, ali neće biti brzo, i neće bbiti lako. Urađene su dobre kuće i ograde pored puta, i to će da bude problem“, naglašava Latić.

„Prije pet godina u MZ Lagatore uradili smo uličnu rasvjetu u dužini 1300 metara.
Donji dio MZ poprimio je gradski izgled. Vrijednost projekta bila je 30.000. eura. Od toga 15.000 eura je finansirala fondacija Caritas, oko 5000 eura iz dijaspore, ostali dio novca su dali građani MZ Lagatore”, saopštio je predsjednik MZ Lagatore.

Latić ističe da elektifikacija u MZ Lagatorama nije na zadovoljavajućem nivou i nismo zadovoljni.

„Tražili smo od CEDIS-a da zamijeni provodnike, da urade noseći kabl, međutim zbog korona virusa je odloženo i nadam se u dogledno vrijeme realizaciji“, kaže Latić i dodao da je put Lacki most – Trpeško brdo asfaltiran u saradnji sa opštinom Petnjica.

„U prošloj godini urađen je Novaljski most, koji je finansirala porodica Džemaila Ramdedovića, i  prošle godine pušten je u promet. Za ovu godinu u planu je izgradnja  Latskog mosta. U planu je bilo da se asfaltira put od škole do Crkvište, ali zbog korone nije se uradilo“, kaže Latić.

“Građani zaseoka Novalića zahtijevaju asfaltiranje dionice putaa Bare-Groblje, u dužini od 240 metara, pa zatim još 60 metara do kuće Sinana Latića, od kuće Nasufa Rujovića do kuće Fejzije Latića u dužini od 120 metara. To je ukupno oko 1600 metara asfaltiranja i očekujem da to bude urađeno u toku naredne godine jer je korona sve poremetila”, saopštio je Latić

O aktivnostima ove mjesne zajednice u doba pandemije, predsjednik MZ Lagatore kaže da je realizovana podjela paketa pomoći opštine i dijaspore.

„U saradnji sa Eskom Latićem, podijelili smo pomoć i nastojali smo da to uradimo za što više porodica. Bilo je nekoliko naših građana u karantinu i izolaciji, ali su na kraju izašli kao pobjednici“, ističe Latić.

ENKO KORAĆ