DOKTORICE JAKSIMOVIĆ I KALAČ ZA RADIO PETNJICA POVODOM DANA FIZIČKE KULTURE

Petnjica

Povodom međunarodnog dana fizičke aktivnosti i važnosti redovne fizičke aktivnosti o očuvanju i unapređenju zdravlja, za portal radija su govorile prim. dr Marija Joksimović i Melisa Kalač, bečelor primijenjene fizioterapije.

Joksimovićeva je istakla da fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju, predstavljaju fažan faktor rizika za nastanak hroničnih, nezaraznih bolesti a kod djece utiče na nepravilan razvoj tijela i nastanak deformiteta.

“Takođe, fizička neaktivnost slabi imunitet što za posledicu ima pojavu akutnih i hroničnih infekcija. Nedostatak fizičke aktivnosti, predstavlja četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% smrtnih slučajeva u svijetu i million smrtnih slučajeva godišnje u Evropi. Prema poslednjem isttraživanju, 1/3 odraslih osoba u svijetu je fizički neaktivna a ono što zabrinjava je trend smanjenja fizičke aktivnosti kod mladih. Redovna, umjerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, moždanog udara, dijebetesa, kancera dojke, debelog crijeva, prostate, depresije i povreda.

Fizička aktivnost unapređuje zdravlje, jača koštano mišićni sistem. Ključni je faktor potrošnje energije i energetskog balansa i kontrole tjelesne težine. Svakodnevna fizička aktivnost ima pozitivne efekte na nivo holesterola i triglicerida u krvi i sprečava nastanak naslaga na zidovima krvnih sudova, aterosklerozu, smanjenu stresa i napetosti. Fizička aktivnost je bitna za pravilan rast i razvoj djece, prevenciju deformiteta koštano zglobnog sistema, dok kod mladih povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Za dobro zdravlje odraslima se preporučuje najmanje 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti a djeci namjanje 60 minuta. Da bi ostvarila svoje dejstvo, fizička aktivnost treba da bude individualno dozirana i kontrolisana. Ograničinimo vrijeme koje provodimo uz računar, mobilne telephone, televizijski program. Krećite se i budite aktivni svakodnevno jer je to jedini pravi put do dobrog zdravlja a sve u skladu sa preporukama za prevenciju od obolijevanja od COVID -19”, istakla je prim.dr Marija Joksimović.

“Svake godine 10-tog maja se obilježava međunarodni dan fizičke aktivnosti. Taj dan je poznat pod sloganom – Kretanjem do zdravlja. Cilj je da se podigne nivo svijesti o pozitivnim efektima fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti  i da se promoviše zdrav način života kroz sport i fizičke aktivnosti.

Redovna i umjerena fizička aktivnost, jedan je od najlakših načina za očuvanje zdravlja. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj kod djece i mladih a kod starih pomaže očuvanje zdravlja i prevenciji bolesti. Istraživanja pokazuju da fizička neaktivnost u mnogome doprinosi na nastanku karcinoma dojke, debelog crijeva, dijabetesa, osteoporoze i bolesti srca i krvnih sudova. Kod djece, usled neaktivnosti, dolazi do pojave deformiteta mišićno skeletnog sistema kao što su kifoza, skolioza, deformiteta gručnog koša, “X” i “O” noge i deformiteti stopala.

U okviru preventivnog rada Doma zdravlja Berane, nekoliko godina u osnovnim školama organizujemo preventivne preglede kojima su obuhvaćena djeca iz 2, 4, 6 i 9 razreda. Dijete kod kojeg se otkrije neki od deformiteta, upućuje se u jedinicu fizikalne terapije u dom zdravlja gdje se uključuje u tretman koji ima za cilj ispravljanje deformiteta. Sticajem okolnosti, ove godine zbog kovid virusa, već neko vrijeme je mjera ograničenog kretanja što za sobom povlači smanjenju fizičku aktivnost.

Na sreću, postoje brojne internet platforme koje pokazuju brojne kreativne načine za organizovanje fizičke aktivnosti u kućnim uslovima. Svi se trebamo truditi da u ovim vanrednim uslovima održimo zdravo tijelo i vedar duh jer ulaganje u zdravlje je nešto što se uvijek isplati”, istakla je za portal radija Melisa Kalač, bečelor primijenjene fizioterapije.

DENIS BOŽOVIĆ