AGOVIĆ (VIDEO): IDU BOLJI DANI, RADIO PETNJICA USPJEŠNA PRIČA U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Samir Agović u studiju Radija Petnjica

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je, gostujući u emisiji Hronika Petnjice, istakao važnost uspješne borbe građana i lokalne uprave protiv korona virusa u prvoj fazi u kojoj do sada nije bilo registrovanih slučajeva.

“Dobro je što je Crna Gora izašla iz prve faze kao pobjednik. Zahvalnost zaslužuju građani, struka kao i naša Vlada koja ih je slijedila.

POŠTOVANE MJERE NKT, SVI DALI DOPRINOS

Poljoprivredna apoteka Berićet

Na lokalnom nivou sprovodili smo sve mjere koje smo dobijali od Vlade i NKT-a. Zahvaljujući našim odgovornim građanima uspjeli smo da budemo sredina u kojoj nema Covida 19”, kaže predsjednik.

On je podsjetio na aktivnosti i pomoć opštine ugroženim domaćinstvima.

“Od sredine marta fokusirali smo se na podršku i pomoć građanima naše opštine. Imalo je dosta zahtjeva. Pomoć koja je pristizala zahtjevala je dodatnu angažovanost.

Veliki je doprinos dala Komunalna policija, Služba zaštite i spašavanja, Komunalno preduzeće i nekoliko ljudi, koji su svakodnevno bili na zadacima. Zaslužuju posebnu zahvalnost”, rekao je Agović.

Predsjednik opštine je zamolio sve da se do kraja poštuju mjere koje nadležni propisuju, te da se nakon više od mjesec okrenemo novim životnim temama i izazovima.

RADIO PETNJICA USPJEŠNA PRIČA

Radio Petnjica

Agović se takođe zahvalio Radiju Petnjica, što je, kako je rekao, primjer uspješne priče. “Radio Petnjica je dala nevjerovatno veliki doprinos u ovoj borbi sa apelima koje je prenosio javnosti”, istakao je predsjednik opštine.

Predsjednik je dodao da, osim onog što ispliva na vidjelo što nije dobro, ispliva i ono što je dobro i pozitivno.
“Ozbiljnost, humanost i odgovornost naših građana uvijek moramo pomenuti i svi koji su pomogli u ovoj situaciji trebamo ih isticati”, kaže Agović.

On je istakao važnost posjete ministra Boškovića Petnjici i rekao da se ona desila u posebnom trenutku i sa snažnim porukama

IDU BOLJI DANI

Petnjica – zgrada Opštine

“Idu bolji dani. Trebamo svi da se posvetimo obavezama. Prilika je da kažem da smo pored tih aktivnosti radili upored druge stvari.
Želim da izrazim zahvalnost Komunalnom preduzeću zbog toga što su nikada spremniji dočekali ovu situaciju. Pored profesionalnih obaveza, bili su angažovani na dodatnim obavezama, čišćenja, sređivanja ulica kao i nasipanja puteva prema katunima u toku pandemije.

Obaveza nam je bila da upristojimo putne pravce prema katunima, da očistimo kanale uredimo pristupne puteve…”, precizirao je Agović.

UREĐENJE ODMARALIŠTA I LJETNJIKOVACA

On je saopštio da Turistička organizacija i lokalna zajednica rade na još jednom projektu – uređenju odmarališta ili ljetnjikovaca.

“U ovoj godini izgrađena su četiri odmarališta. Trudili smo se da one budu u duhu seoskog turizma.

Takođe smo radili na izradi planskih dokumenata, izradi studija od zaštite od poplava i požara. Radimo na dokumentaciji oko uređena prostora iza zgrade opštine, uređenje šetališta i izradu potpornog zida.

U narednom period očekujemo tehničku dokumentaciju kad je u pitanju ulična rasvjeta u centu Petnjice. Kad se steknu uslovi možemo krenuti sa finalizaciom tih projekata”, saopštio je prvi čovjek Petnjice.

ZAVRŠETAK VODOVODA MUROVSKO VRELO

Vodovod Murovsko vrelo

Dodao je da se lokalna uprava priprema za nastavak izrade vodovoda Murovsko vrelo.

“Vjerujem da neće biti restrikcije budžeta za finansiranje ovog projekta. Krenuli smo u pripremu za asfaltiranje određenih putnih pravaca. Ovih dana dopremamo cijevi koje ćemo ugraditi prije asfaltiranja tih puteva. Dobili smo inpute od Ministrastva finansija da sredstva koja dobijemo kroz Egalizacioni fond biti umanjena za određeni procenat, i sasvim sigurno očekujem da moramo raditi rebalans budžeta”, kaže Agović.

Predsjednik je istakao niz mjera koje su usvojene na lokalnom nivou, u cilju zaštite budžeta i privatnih preduzeća.

UKIDANJE DIJELA FINANSIJSKIH OBAVEZA 

“Razmišljamo da dobar dio finansijskih obaveza ukinemo za ovu godinu prema opštini, sve u mjeri koliko je moguće. Maksimalno ćemo se potruditi da sagledamo sve i vrlo senzibilno analiziramo situaciju – da vidimo u kojoj mjeri možemo konkretno pomoći.

Prvi dio mjera koje smo donijeli odnose se na obaveze  prema Opštini. Onaj ko je imao obaveze u vidu naknada i taksi za građane i privrednike, oslobođen je.
Kasnije ćemo razmotriti na koji način poljoprivredne proizvođače možemo pomoći”, ističe predsjednik.

Popuštanjem trenutnih mjera lokalna uprava će pojačavati svoje aktivnosti u narednom periodu.

NASTAVAK KAPITALNIH PROJEKATA

“Očekujem da ćemo dobiti sagalasnost Ministarstva finansija za nastavak rada na vodovodu Murovsko vrelo i da ćemo ga konačno završiti. Radićemo oko modernizacije lokalnih puteva. Uredićemo centar i saniraćemo nekoliko klizišta na području opštine. Takođe, u kontaktu sam sa CEDIS-om za modernizaciju stubnih trafostanica i konačne rekonstukcije dalekovoda i niskonaponske mreže.

Očekujem da se konačno završi projektna dokumentacija puta Petnjica-Bioča, zatim kanalizaciona mreža u Petnjici, realizacija utvrda obale rijeke Popče. Uskoro očekujemo da će projekti biti finalizovani.

Završetak dionice puta Petnjica-Berane se očekuje, jer još uvijek nije završena ekspoprijacija zemljišta. Nadam se da će se uskoro intezivirati poslovi i uskoro imati zavšetak tog posla. Ostala je najlakša dionica, što se tiče tehničkog dijela. Najave su bile da se ove godine završi i zaista očekujem to”, zaključuje predsjednik Samir Agović.

REDAKCIJA RADIJA PETNJICA

PROČITAJTE JOŠ:

SJUTRA NA RADIJU PETNJICA RAMAZANSKI KONCERT ILAHIJA I SEVDAHA