PRIMARIJUS DOKTOR IZET BRALIĆ I RADIO PETNJICA: POST U TRUDNOĆI – ŠKODI LI MAJCI I BEBI?

Izet Bralić

Ovo je pitanje na koje medicina ne može odgovoriti sa ,,DA”ili,,NE”.
Post se pominje još u Mesopotamiji, Starom Egiptu, antičkoj Grčkoj za vrijeme Pitagore. Hipokrat je takođe preporučivao pacijentima da priušte svom organizmu mali odmor od određenih namirnica.

U prošlosti se post tretirao kao strogo vjersko pitanje, sve do nedavno. Nije ni čudo s obzirom na to da sve do unazad dva vijeka naučna medicina nije postojala, a medicinska su se znanja razvijala sporo i potpuno pod duhovnim uticajem. Od nastanka ljudske civilizacije religija je bila i ostala najbitniji aspekt svake kulture. I medicina za svoj razvoj duguje religiji jer su temelji savremene medicine sagrađeni na egipatskim, mesopotamijskim, grčkim i rimskim tekstovima, sačuvanim velikim dijelom u hramovima.

Uzročnicima bolesti su smatrani takvi faktori kao što su sudbina, grijeh i uticaj demona i zvijezda. Dominirale su duhovne metode liječenja. U Homerovoj Ilijadi i Odiseji bogovi su uzrok bolesti i epidemija, te se vjeruje da se izlječenje može postići molitvom. U srednjem vijeku nije postignut nikakav napredak u odnosu na antičku i arapsku medicinu, ipak je učinjen značajan napredak u primjeni ljekovitih biljaka i drugih praktičnih lijekova, a lijekari su putem ogleda, opažanja i prethodnog iskustva otkrili i neke načine liječenja koje potvrđuje i savremena medicina.

Medicinski stručnjaci su se u početku stidljivo počeli baviti pitanjem posta sa osjećajem krivice “kao da to pravo kradu od vjerskih tumača”. Iako su nalazili dosta argumenata suprotnih vjerskim stavovima, nijesu izlazili sa jasnim odgovorom na ovo pitanje.
U dvadesetom vijeku se povela naučna rasprava kako unutar struke tako i na relaciji medicinski-vjerski stručnjaci. Posebno je aktuelizovana ova tema razvojem nove grane u medicijni poznate kao NUTRCIONIZAM.

Šta su poznate činjence.

Potreba za hranjivim materijama tokom trudnoće i dojenja je velika – kako majke tako i bebe. Ta činjenica nameće pitanje, da li majka treba jesti za dvoje?
Ne, trudnice i dojilje ne treba količinski da jedu za dvoje – to bi bilo loše jer se mogu razviti dijabetes ili visok krvni pritisak i ugroziti dijete. Umjesto toga, važno je šta trudnice i dojilje jedu: znači kvalitet iznad količine. Uravnotežena i raznolika ishrana podijeljena u 4-5 obroka, s puno voća, povrća i integralnih žitarica dobra je za razvoj bebe. Riba i meso su zdravi jer se potreba za proteinima u trudnoći povećava.

Kako post utiče na bebu tokom trudnoće

To zavisi od mnogobrojnih faktora: u kojoj nedjelji je trudnoće žena, koliko dugo se posti,u koje doba godine se posti, kakvo je stanje bilo prije trudnoće, da li trudnica boluje od neke bolesti:srca, bubrega, jetre, pluća, krvnog pritiska, štitne žlijezde, dijabetesa…koliko su česte trudnoće i koja trudnoća je po redu….

Zaključak:Nema uopštenog odgovora na ovo pitanje, već se svaka trudnica posebno tretira u zavisnosti od svog zdravstvenog stanja. Ono što medicina danas sigurno zna: tokom posta, organizam pojačava sagorijevanje i oslobađa se svega što mu ne treba. Post izaziva detoksikaciju i pročišćavanje tijela. Naslage štetne po zdravlje se ubrzano tope a nus-produkti tog otapanja su i toksini koji mogu putem krvi kroz pupčanik doći do bebe ili putem majčinog mlijeka i izazvati ozbiljne posljedice za plod kao što su: pobačaj, prijevremeni porođaj, poremećaj rasta, poremećaj u razvoju…

Zaključak: Trudnoća nije bolest već stanje veće osetljivosti i ranjivosti tkz.,,DRUGO STANJE” koje može biti dobra podloga za lakše i brže obolijevanje.

Koja su vjerska pravila za trudnice tokom posta

Ni jedna vjera ne nameće obavezu koja će otežati čovjeku i ugroziti zdavlje.
Kur'an obavezuje svakog odraslog muslimana da posti tokom ramazana. To znači, ne jesti i piti ništa između zalaska i izlaska sunca. Bolesni ljudi i putnici su izuzeti od ovog pravila. Postoje različita tumačenja treba li trudnoću prema Kuranu smatrati bolešću. Neki smatraju da trudnice ne trebaju postjeti. Druga tumačenja smatraju da je dužnost svake zdrave trudnice da posti tokom Ramazana osim ako ne postoji medicinski rizik. Ako post prijeti majci ili plodu, ne mora postjeti tokom trudnoće – ali jednu siromašnu osobi treba nahraniti za svaki dan izgubljenog posta.

Za razliku od vjerskih stavova koji uzimaju u obzir trenutno zdravlje trudnice,medicinska struka veliki značaj pridaje i stanju zdravlja trudnice prije trudnoće.Kao rezultat stručnog vjersko-medicinskog dijaloga danas važi stav:

Kao zdrava trudnica možete se pridržavati vjerskih pravila, ali prethodno trebate razgovarati sa svojim ginekologom. Nekoliko studija razmatralo je uticaj posta na porođajnu težinu. Istraživanja pokazuju da post tokom trudnoće može izazvati manju porođajnu težinu kod beba. Međutim, to se uglavnom odnosi na bebe žena koje su imale lošu ishranu ili su unijele premalo kalorija prije trudnoće.

Studije koje su ispitivale IQ (koeficijent inteligencije) nisu pokazale razlike.
Studije koje su se bavile ispitivanjem uzoraka krvi od trudnica u postu su potvrdila minimalna odstupanja. Ta odstupanja nijesu imala uticaja na zdravlje majke. Žene čija su ishrana i način života prije trudnoće zdravi, bolje podnose post. Poštovane trudnice buduće majke, vašoj bebi su potrebne hranjive materije koje joj samo vi možete dati. Ako je vaše tijelo pripremljeno prije trudnoće i unijelo dovoljno energije, posljedice posta su manje.
Zato prije posta razgovarajte sa svojim ginekologom. On može procijeniti vaše prethodno i trenutno zdravlje i rizik od komplikacija poput anemije ili gestacijskog dijabetesa,dehidratacije…

Na šta treba paziti u toku posta?

Potrebno j da vaša ishrana bude raznolika i zdrava,pijte puno tečnosti između zalaska i izlaska sunca.Ovo je posebno potrebno kada post pada u ljetnje doba.U suprotnom rizikujete dehidrataciju.Velika količina gubitka vode u organizmu može biti fatalna. Između 50 i 60 odsto ukupne težine tijela, čini voda, a narušavanje te proporcije jeste ozbiljan zdravstveni problem i van trudnoće. Smanjenje vode u organizmu ide u tri faze:

BLAGA DEHIDRATACIJA
Nastaje kada tijelo izgubi 2%ukupne tečnosti. Simptomi su:žeđ,gubitak apetita,suva koža,crvenilo u licu,tamna boja urina,suva usta,umor,slabost,drhtavica,vrtoglavica.Kako pada krvni pritisak, prvo reaguju mozak i bubrezi.Zato može doći do poremećaja svijesti. U bubrezima strada epitel tubula tako da se toksini umjestu da se eliminišu urinom vraćaju u krvotok .Jedini lijek je prekid posta i rehidratacija.
Zajedno sa vodom oganizam gubi elektrolite,koje moramo nadaknaditi,uzimajući soli natrijuma i kalijuma.Ukoliko to ne radimo može doći do tzv. intoksikacije vodom, koja može, u ekstremnim slučajevima, imati fatalni ishod.Ukoliko u ovoj fazi ne prekinete post ,prijeti vam:

JAKA DEHIDRATACIJA

Nastaje kada je gubitak tečnosti 5% od ukupne tečnosti u organizmu. Najčešći simptomi su:ubrzan puls i disanje,smanjeno znojenje i mokrenje ,povećana temperatura,jaki zamor,grčevi u mišićima,glavobolja,mučnina,peckanje i trnjenje nogu i ruku.Ukoliko se nastavi post sljedeća faza je

OZBILJNA DEHIDRATACIJA

Nastaje kad izgubimo 10%tečnosti u organizmu, tada je potrebna hitna medicinska pomoć jer je ishod veoma često fatalan. Najčešći simptomi su:
grčenje mišića,povraćanje,jako ubrzan puls,smežurana koža,pomućen vid,bolno mokrenje,konfuzija,otežano disanje,napadi,bol u grudima i trbuhu,nesvestica.
Kada imate ove simpome dehidraticije, morate popiti puno vode, ali polako, u malim gutljajima. Elektorliti se, ako nema prašak za lečenje dehidratacije, moraju da sačekaju da se prvo ublaže simptomi dehidratacije.

Svi ovi savjeti ne važe podjednako za svaku trudnicu.Pored toga što trebaju slušati savjete svog ljekara ja im savjetujem da slušaju svoje tijelo .Organizam trudnice ima mehanizme koji upozoravaju.Sve ove stavove o postu ,ne namećem već iznosim kao poznate medicinske činjenice i otvaram mogućnost čitaocu da i sam donese sud i odluku.

Primarijus dr Izet Bralić