U PETNJICI JEDNA OD RIJETKIH APIKOMORA U CRNOJ GORI: PČELE ZA POBOLJŠANJE ZDRAVLJA

Apikomora u Petnjici
Opština Petnjica, osim poljoprivrede, ima perspektivu i u pčelarstvu, a da je tako, potvrđuje i primjer Adisa Ličine.
Ovaj mladi pčelar je prvi Bihorac koji je pčelarstvo podigao na viši nivo izgradnjom apikomore.
“Pčelarstvom sam počeo da se bavim prije četiri godine, kao hobi i iz čiste ljubavi. Počeo sam sa tri društva, koje je sada znatno uvećano”, kaže za portal Adis i otkriva nam kako je došao na ideju da izgradi apikomoru.
“U svom pčelinjaku sam krenuo da pravim od prirodnog materijala, tj. drveta, kućicu za smještaj praznih košnica. A onda sam saznao za ljekovito dejstvo apikomore, a uzevši u obzir da je moja ćerkica bila sklona čestim upalama pluća, odlučio sam da je namijenim za zdravlje svih nas. Imao sam problem da nabavim inhalatore i to je jedino što je stiglo iz Slovenije, a sve ostalo je djelo ruku mog oca i mene. I sami smo se uvjerili u dejstvo apikomore, jer moja ćerka nema više upalnih problema disajnih puteva. Porodično svi često dolazimo na inhalaciju, a koliko je djelotvorno, ne samo inhalacija, nego i sam boravak u ovom malom objektu, pokazuje i naše opšte psiho-fizičko zdravlje. Ovdje se ulazi bez mobilnog telefona, bez parfema i dezedoranasa, jer sve to remeti normalan rad pčelinje zajednice u košnici. Nakon završenog posla u Opštini, gdje inače radim, vrlo često dođem ovdje da se rehabilitujem i odmorim. Koliko sam ja upućen, u regionu niko nema apikomoru, a u našoj opštini sam prvi. Ovo kažem da bih afirmisao ljude koji drže pčele, da je obavezno izgrade, jer je širok spisak bolesti koje ona liječi”, istakao je Adis Ličina.
O prvoj petnjičkoj apikomori portal radija će uskoro opširnije pisati, tj. kada se stvore uslovi, uzevši u obzir da je loše vrijeme i da pčele rade.

DENIS BOŽOVIĆ