RADIO PETNJICA O EVROPSKOJ NEDJELJI IMUNIZACIJE: PANDEMIJA COVID 19 POKAZALA ZNAČAJ VAKCINACIJE

Povodom evropske nedjelje imunizacije, koja se obilježava svake godine od 24. do 30. aprila, za portal Radija Petnjica, su govorile prim. dr Marija Joksimović i specijalista zdravstvene njege, Selveta Selmanović, koje su ukazale na značaj imunizacije u cilju sprečavanja različitih bolesti.
“Pandemija korona virusom je ukazala na značajnu ulogu vakcina na zaštitu života ljudi i kako izgleda svijet bez njih. SZO i UNICEF upozoravaju da je u današnje vrijeme rutinska vakcinacija važna i tokom pandemije korona virusom i naglašavaju da je potrebno da se nastavi imunizacija, kako bi se stanovništvo zaštitilo od bolesti za koje već postoje vakcine, jer infektivne bolesti ne poznaju granice i da su sve zemlje podložne pojavi ovih bolesti.
Vakcine za COVID 19 još uvijek nema, ali tu su bezbjedne i efikasne vakcine za druge ozbiljne zarazne bolesti, kao što su morbile, tj. male boginje, da bi se izbjegle nove krize sa zaraznim bolestima koje se vakcinama mogu spriječiti”, istakla je Selmanović, specijalista zdravstvene njege i odgovorna sestra za imunizaciju.
“Imunizacija predstavlja jednu od najefikasnijih javnozdravstvenih intervencija. Zaštita od volesti koje se mogu spriječiti vakcinom, osnovno je pravo djeteta. S toga pozivamo roditelje da dovedu djecu da prime rutinske vakcine po nacionalnom kalendaru, uz strogo poštovanje mjera zbog COVID 19”, istakla je prim. dr Marija Joksimović, i dodala da roditelji moraju telefonskim putem za zakažu vakcinu.

DENIS BOŽOVIĆ