UNIŠTAVANJE ZAJEDNIČKOG DOBRA: DO VIDIKOVCA SA HAMOVE KULE KROZ SMEĆE I POSJEČENO GRANJE

Na jednom od najpoznatijih šetališta i vidikovaca u Bihoru, na putu do Hamove kule, na više od dvadeset lokacija kroz šumu, prema Gradcu i vodi Lukači neodgovorni građani sjeku stabla hrastova i dovoze džakove smeća. Ovim nesavjesnim činjenjem se devastira šuma i zagađuje izuzetna prirodna ljepota.

Kad ovome dodamo da životinje u potrazi za hranom, dovezeno smeće raznose na sve strane, jasno je kakav užasan prizor čeka putnika namjernika.

Brdo iznad sela Johovice koje spaja nekoliko sela Godočelje, Tucanje, Vrševo i Radmanci je raskršće u kojem su ljudi koji žive u tim mjestima čuvali stoku. Kako kaže mještanka, grla bi tokom dana bila u šumi, stoka se sama čuvala, odbijala se i sama dolazila i nikada nije smeća bilo po brdu.

„Godinama se stoka hranila na tom brdu, dok danas, kad gotovo i nema stoke, ali to što ima, vrlo često nailazi na razbacano smeće. Pri tom šuma, koja je bila česta, sad je rijetka zbog nesavjesnog uništavanja.  Uzimaju samo debla, a ostalo se baca sa strane pa često i po putu“, kaže mještanin.

On dodaje da se najčešće smeće dovozi, a drva odvoze kultivatorima.

“Time se zagađuju i lokalni izvori vode i imanja kao i cijeli lokalitet šume”, jada se stariji mještanin ovog kraja.

Mjesšani apeluju na sve da prekinu sa dosadašnjom praksom sječe stabala i dovoženja smeća i da se sačuva ovaj bihorski dragulj.

ENKO KORAĆ