BREZE I POLITIKA U PETNJICI: “ŠTO SI, SESTRO MILA, SVEHLA TAKO RANO…”

Zasađujući tri breze na javnoj površini uz zgradu Centra za kulturu u Petnjici, akteri nisu ni slutili da će doskočice, koje su razmjenjivane tog dana, simbolično oslikati političku situaciju na lokalnom nivou.

U proljeće, 2008. godine, Petnjičanin koji je opčinjen ljepotom breze, donosi tri mlada stabla sa svog katuna, da ih zasadi u neposrednoj blizini svog radnog mjesta, pored zgrade Centra za kulturu. Okuplja malu, ali odabranu ekipu ljubitelja prirode i zelenih površina, a protivnika asfalta i betona. Karakteristično za tu malu grupu jeste to što su pripadali i bili simpatizeri različitih političkih subjekata. Dovoljan razlog da se prilikom iskopavanja rupa i sađenja breza šale na taj račun.

Tri breze su podijelili na tri političke partije. Onu prvu odozdo su nanijetili/namijenili BS-u, drugu DPS-u, a malo dalje iznad, treću su namijenili SDP-u. Godinama nakon toga su ih zalijevali i izvodili šale na račun toga koja breza bolje napreduje, u želji da simbolično predstave napredovanje političkih partija.

“Vidi ove DPS-ovske kako je buknula da raste”…”Bože, kako se ova BS-a razgranala”…”Ova SDP-a u krošnja sporo napreduje, ali je zato u korijenu jaka”….

Danima i godinama su se mogle čuti ovakve i slične šale kada bi se akteri susreli pored svojih “miljenica”. Kako je vrijeme odmicalo, a Petnjica se razvijala, sudbina one SDP-ovske breze je bila zapečaćena. Morala je da se ukloni. I to je bio momenat kada bi druge dvije, zajedljivo, zapjevale dobro poznatu pjesmu “Što si, sestro mila, svehla tako rano”?

Tako ostaše samo njih dvije, DPS-ovska i BS-ovska. Nastavile da rastu, da se razvijaju, što je opet bilo i povod i prilika za zbijanje šala.

“SDP-ovsku smo prebrinuli, šta ćemo sa ovom DPS-ovskom, da joj vr’ o'kinemo, krenula je nešto naglo da raste”, između ostalog bi govorila ona donja, BS-ovska breza, na šta bi DPS-ovska breza šeretski zapjevala svoju verziju pjesme “Plači, brezo b'jela, i ti si sa mnom”, a bilo je momenata kada bi  nadmeno odgovor davala u pjesmi “Rasti, rasti, bela rado, još si mala”.

Bilo je tu i onih momenata kada bi akteri merkali brezu suprotnog političkog tabora i naglašavali kako je dobra za vilu za sijeno.

Ove godine, da li je to korona virus ili je rivalski niski udarac, BS breza još nije krenula sa vegetacijom, tačnije, sve indicije su da će da se osuši. Za razliku od nje, DPS-ovska lista, cvjeta, razvija se i raste. Evidentno je da su se oba tabora zabrinula sa BS-ovsku brezu. Pominje se okopavanje, zalijevanje, sve samo da ona opet krene da se razvija.

Razlog zašto fanovi DPS-a žele to BS brezi nijesmo saznali. Jedan od mogućih je i taj da bi se nestankom BS breze ugrozio opstanak i one DPS-a, pošto joj prijete da će da je pretvore u vile. Kada izvedemo rezime, SDP breza je relativno brzo uklonjena, BS breza, poslije izvjesnog vremena počela da se suši, a DPS je pustila duboko korijenje i raširila grane u svim pravcima. Ako je ne zadesi sudbina i postane alat za sijeno, osta ona još dugo, da pravi hladovinu u centru čaršije.

Slučajnost ili ne, rekli bismo da je preslikana sudbina političkih partija na lokalnom nivou. I na kraju, ne možemo a da ne pomenemo, da bude dana kada onu najveću i najrazvijeniju brezu svi prisvajaju. Svi bi htjeli nju, a gle čuda, a u čuda ne treba vjerovati, i na političkoj sceni je tako.

DENIS BOŽOVIĆ