DAN PLANETE ZEMLJE U PETNJICI: BIHORSKA PRIRODA VRIŠTI “UPOMOĆ”!

Na Dan planete Zemlje, koji se obilježava danas, iz zavičaja stižu forografije kao svjedoci kako se zapravo Bihorci odnose prema onome što nam je priroda dala.

Ovaj dan, inače ima za cilj da poveća svijest ljudi o ugroženosti životne sredine i da svojim obilježavanjem skrene pažnju na neophodnost angažovanja šire javnosti, te da svojim činjenjem mora dati doprinos za kreiranje zdravog okruženja u kojem živimo. Između ostalog, to znači da ne samo što ćemo otpad odlagati i klasifikovati onako kako to nalaže ekološka i komunalna zajednica, već da moramo imati i elementarni nivo svijesti da smeće iz svojih domaćinstava ne bacamo pored puta, pored kontejnera, izbacujemo iz auta….

To što postoje ovakvi dani kojima se na nešto skreće pažnja i kojima se nešto obilježava, samo su podsjećanja na ono što bi trebalo da budu naše vaspitanje i naše uobičajene navike. Ipak, imajući u vidu slike koje smo, na žalost, u prilici da svakodnevno gledamo u Bihoru, govore u prilog činjenici da smo mi daleko od nivoa samosvijesti koji razumije da je svako od nas dio mozaika koji učestvuje u očuvanju životne sredine na globalnom nivou.

I niko nam nije kriv. Nije niko “sa strane” bacio kese smeća u Popču, Radmančicu, Trpešku rijeku i ostale vode u Bihoru, niti je bacio smeće pored puta neko iz Plužina, Andrijevice ili Plava, već smo to uradili mi ili prvi komšija.

Očigledno je da su država i lokalna zajednica zatajile najviše u jednom segmentu, a to je u otkrivanju i kažnjavanju onih koji uništavaju naše okruženje. Jer svi Bihorci koji žive u inostranstvu dobro znaju da je jedan od najvećih “zločina” upravo ovakvo “ubijanje” prirode, odnosno opšteg dobra.

Radio Petnjica je više puta ukazivala na ovaj problem, koji nije specifikum samo Petnjice, već se to dešava i u drugim sredinama u Crnoj Gori, ali mi koji se dičimo prirodnim ljepotama Bihora, moramo ličnim primjerom pokazati da nam je do te prirode stalo.

Zato još jednom pozivamo sve građane Bihora i institucije lokalne zajednice, da odlučno stanemo u odbranu bihorske prirode.

REDAKCIJA