DAN PLANETE ZEMLJE: CIKOTIĆ – ČINIMO SVE DA PETNJICA BUDE ČISTA, POTREBNA PODRŠKA GRAĐANA

Mithad Cikotić u studiju Radija Petnjica

Povodom Dana planete zemlje, gost Radija Petnjica je bio direktor komunalnog preduzeća, Mithad Cikotić, koji je istakao da Komunalno preduzeće čini sve da Petnjica bude čista.

„I pored svih problema sa kojima se suočavamo, komunalno preduzeće daje maksimalni napor u rješavanju mnogih komunalnih problema, konkretno na odlaganju otpada. Kada govorimo o problemima, osim nedostatka komunalnog inventara, problem je i svijest naših građana. Da bi naša Petnjica konačno zablistala, neophodno je da njeni stanovnici daju svoj doprinos tako što će voditi računa o zaštiti životne sredine.

Svjedoci smo da duž lokalnih putnih pravaca, niču deponije koje naši građani stvaraju odlaganjem otpada. Komunalno preduzeće je u prethodnom periodu, tri takve deponije saniralo. Međutim, neposredno nakon sanacije, djelovanjem nesavjesnih građana, na istim mjestima se nastavi sa odlaganjem komunalnog otpada.

Na lokacijama, gdje smo uklonili komunalni otpad, bili su postavljeni znaci upozorenja za zabranjeno odlaganje, koji su u rekordnom roku, nesavjesnim djelovanjem uništeni. Komunalno preduzeće postavi kontejnere na nekoliko lokacija, kao što je bilo na putnom pravcu Trpezi – Turjak i, opet nesavjesnim i neodgovrnim djelovanjem pojedinaca, kontejneri završe ispod puta, daleko od lokacije gdje smo ih bili postavili.

U užem gradskom jezgru, tamo gdje smo stvorili uslove za odlaganje otpada, nerijetka je pojava da pojedinci odlažu otpad pored kontejnera ili u rijeku Popču. Ovakvim i sličnih primjera ima, na žalost svih nas puno. Sve ovo navodim kako bih ukazao na izvor problema sa otpadom kada je u pitanju naša opština.

Smatram da će se otvaranjem transfer stanice za odlaganje otpada, značajno slika izmijeniti, ali opet moram da apelujem na građane da povedu računa o našoj zdravoj bihorskoj prirodi. Još jedan segment je bitan, a to je da građani redovno izmiruju svoje obaveze kada je u pitanju plaćanje računa za skupljanje i odvoz komunalnog otpada.

Jedinu pomoć i podršku koju imamo to je od strane lokalne uprave i nekoliko projekata koje smo realizovali u saradnji sa MORT-om i ZZZ CG. Sada smo u fazi realizacije projekta prekogranične saradnje sa opštinom Đakovica, koji se odnosi upravo na otvaranje transfer stanice“, istakao je Cikotić ukazujući na probleme sa kojima se susreću i uputio apel svim građani da povedu računa o zaštiti životne sredine.

“ Pozivam građane da, zajedničim djelovanjem, učinimo da Petnjica bude čista, a samim tim će biti i ljepša za život u njoj. Apelujem da konačno stavimo tačku na usputno izbacivanje kesa sa smećem kroz prozor auta, već da ih odlažemo u kontejnere, mjesta predviđenim za to. Upućujem apel, u cilju zaštite životne sredine, a mi se imamo sa čime pohvalit a to su prirodne ljepote netakne prirode naše opštine“, između ostalog je istakao Mithad Cikotić, direktor komunalnog preduzeća, gostujući u studio radija povodm Dana planete Zemlje.

D.B.