POMOĆ U DOBA KORONE: DIJASPORA IZ LUKSEMBURGA SVOJIMA U CRNOJ GORI – DOMOVINO, EVO NAS!

Luksemburg

Godine 1979., kada je crnogorsko primorje pogodio snažan zemljotres, bio sam u Sarajevu. Zasigurno, jedan sam od rijetkih koji nije osjetio podrhtavanje tla. Stajao sam sa rođakom Husom blizu njegove kuće u naselju Bostarići i razgovarao. On je kasnije tvrdio kako je vidio da se čak i orah, blizu kojega smo stajali, pomjera. Ja nisam osjetio ništa. Narod je panično bježao iz kuća i okretao se unezvijereno lijevo-desno, a ja sam se čudio šta se dešava. To su moji prvi doživljaji katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori.

Tek nešto kasnije, prenešen je izvještaj Radija Titograd.
Izvještač radija, negdje sa puta od Podgorice prema primorju, sa mjesta sa kojega se nije moglo dalje, javio se kratkim izvještajem koji je zaključio rečenicom:
“Danas od Titograda prema primorju samo je nebo prohodno“, govoreći tako da samo oblaci putuju nebeskim visinama prema moru, a da su putevi urušeni i neprohodni. Bila je to velika nesreća za Crnu Goru kojoj se kasnije pomagalo sa svih strana.
Nikada neću zaboraviti konvoj kamiona koji je, nekoliko dana poslije snažnog zemljotresa, krenuo iz Sarajeva prema Crnoj Gori. Na ceradama dugačkih šlepera stajale su velike bijele trake na kojima je pisalo: „Bratskom narodu Crne Gore“. Mnogo puta sam se toga sjetio i svaki put uzdrhtao.
Bratska pomoć je spasonosna!

***

Danas kada je cijeli svijet zadesila velika nesreća koja se širi i sije smrt po selima i gradovima, ne birajući ni naciju, ni boju kože, ni bilo kakvu pripadnost – potrebna je pomoć.
Doseljenici iz Crne Gore koji žive i rade u Luksemburgu, zahvaljući dobroj organizaciji grupe ljudi, uglavnom uglednih biznismena i iskrenih patriota, uspjeli su da sakupe blizu 100 000,00€ pomoći Crnoj Gori, i to za više opština. Pomoć je namijenjena bolnicama, kao i siromašnijem sloju stanovništva kojima će biti uručeni paketi u kojima su prehrambeni artikli i sredstva za ličnu higijenu. Ukupno, za opštine Rožaje, Plav i Gusinje, biće podijeljeno 530 paketa i to: Rožaje 200, Plav 100 i Gusinje 230 paketa.


Ova akcija sprovedena je u saradnji sa humanitarnom organizacijom „Zekat“, koja djeluje u okvirima Islamske Zajednice u Crnoj Gori a na čijem čelu se nalazi Sadmir Hadžijić. Hadžijić se iskreno zahvaljuje na ovako velikom i humanom gestu dijaspore iz Luksemburga, prije svega što su imali povjerenja u Islamsku Zajednicu i rukovodstvo „Zekat-fondacije“ u ovako teškim momentima sa kojima se suočava cijeli svijet. Ove pakete narednih dana će podijeliti aktivisti Islamske Zajednice zajedno sa volonterima Crvenog Krsta.

F. S.

PROČITAJTE JOŠ:

IRFAN AGOVIĆ: NE ZNAM JE LI ZBOG KORONE, ALI SE U BIHORU MNOGO VIŠE RADI NA NJIVAMA