POVODOM PRIKUPLJANJA RASUTIH GRAĐANA CRNE GORE ŠIROM EVROPE: DA LI ĆE SAN POSTATI STVARNOST

Medo Latić i Hamdija Rastoder

Nije uzalud rečeno „Na muci se poznaju junaci“.
Ovo je floskula koje bi se češće trebali prisjećati. I onda kada imamo utisak da je oko nas sve „med i mlijeko“

Godinama doseljenici iz Crne Gore u Luksemburgu traže od nadležnih uvođenje aviolinije Luksemburg – Podgorica. Godinama traže i priželjkuju da jednoga dana na luksemburškom aerodromu ugledaju bijelu pticu sa oznakom „Montenegro airlines“. To se i dogodilo, ali nažalost ili nasreću, u doba korone, kada se Crna Gora majčinski okrenula prema svojim državljanima zatočenim ovom pošasti širom Evrope.

Ovo je treći let Montenegro erlajnsa koji iz ovog dijela Evrope, u posljednje tri sedmice, prevozi putnike u svoju državu.

Njih oko 60 juče su sa aerodroma u Luksemburgu ispratili počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu dipl. arhitekta Remzija Camić, ugledni crnogorski biznismen koji živi i radi u Luksemburgu – Edin Medo Latić, član Savjeta za saradnju sa iseljenicima i pokretač i koordinator pomoći za Crnu Goru, te Hamdija Rastoder, sekretar ZK Bihor i sam jedan od organizatora i kordinatora u akciji prevoza naših građana iz Luksemburga u Crnu Goru.

Među ovih devedeset putnika bili su i naši državljani sa kruzera Selebriti apeks koji je usidren u Sen Nazeru u Francuskoj.

Remzija Camić

Prilikom ispraćaja sa aerodroma u Luksemburgu, počasni konzu Remzija Camić je rekao: „Ovo je treća akcija organizovanja prevoza naših građana širom Evrope u Crnu Goru koju realizujemo zajedno sa predstavnicima ambasade Crne Gore iz Brisela, predstavnicima konzulata Crne Gore u Frankfurtu i volonterima iz Luksemburga koji su objeručke pritekli u pomoć, prije svega ugledni biznismen Edin Medo Latić i sekretar ZK Bihor Hamdija Rastoder. Bilo bi dobro, rekao je Camić, da jednog dana ostvarimo svoj san i da, konačno, imamo avio-liniju iz Luksemburga za Crnu Goru“.

On se, na kraju, zahvalio svima koji su učestvovali u ovim akcijama, a posebno Vladi Crne Gore, koja je imala senzibiliteta prema svojim građanima koji su se zatekli, zatečeni novonastalom situacijom, rasuti širom svijeta.

Pokazali smo da smo i Vlada Crne Gore i diplomatska predstavništva i mi predstavnici dijaspore Crne Gore u teškim trenucima svi na istom zadatku i da djelujemo svi kao jedan, tako treba i da ostane u budućnosti“, rekao je na kraju Remzija Camić.

I, napomenimo, zajedno sa 60 putnika koji su juče otputovali iz Luksemburga, istim avionom je prevezena i vrlo značajna pomoć koju je naš poznati donator Bjelopoljac Hajriz Brčvak iz Njemačke, po ko zna koji put, uputio u Crnu Goru.

Faiz Softić