GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: KADA ĆE VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA?

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

Piše: Prim dr Izet Bralić

Vakcina je najefikasnije sredstvo u borbi protive infektivnih oboljenja. Vakcina se najčešće izrađuje od oslabljenih ili mrtvih uzročnika bolesti, ili njihovih toksina ili jednog od njegovih površinskih proteina.

Oslabljeni ili mrtvi virus ili njegov proteinski omotač ubačen u naš organizam, nije dovoljno jak da izazove bolest, ali jeste dovoljan da stimuliše imunološki sistem našeg tijela da stvori antitijela.

U budućnosti naš imunitet uvijek nepogrešivo prepozna tog uzročnika kao opasnost, uništi ga, čak prepoznaje i uništava neke mikroorganizme čija građa je ista ili slična. Upotreba vakcina se zove Vakcinacija .

Efikasnost vakcine

Iako su vakcine istorijski bile najefikasnija stredstva za borbu protiv infektivnih bolesti, postoje ograničenja u pogledu njihove primjene i efikasnosti. Ponekada zaštita ne uspijeva jer tijelo domaćina jednostavno ne reaguje adekvatno ili ne reaguje uopšte.

Razlozi za to mogu biti dijabetes, upotreba steroida, starosti ili genetski razlozi. Čak i ako naše tijelo reaguje, moguće je da zaštita nije adekvatna. Imunitet se može razviti suviše sporo i da nije na vrijeme. Međutim, čak i kasni i nešto slabiji imunitet, može da ublaži infekciju i ubrza oporavak.

U takvim slučajevima dajemo sredstva za podsticaj imunološkiog odgovora, posebno kod starijih osoba. Vakcine isto tako pomažu u sprečavanju razvoja antibiotske rezistencije.

Nadam se da sam uspio u najkraćem razjasniti kako nas vakcina štiti.

Sada da se vratimo vakcini protiv korona virusa.

Da bismo dobili vakcinu treba ispuniti sljedeće uslove:
1.Izolovati virus ,i njegov genestski kod
2.Napraviti vakcinu.
3.Isprobati je eksperimentalno na životinjama i ljudima.
4.Tek kada se utvrdi bezbijednost onda se kreće u masovnu primjenu .

Dokle se stiglo danas ?

Učinjen je prvi ključni korak ka efikasnoj vakcini protiv novog korona virusa. Kineski ljekari su izolovali novi virus i analizirali njegov genetski kod. Još nikada u istoriji čovječanstva nije tako brzo u potpunosti dekodiran neki virus. Zbog te činjenice su i opravdana očekivanja da će i vakcina protiv KOVID 19, biti brže izrađena u onosu na prethodne sojeve korona virusa.

Stručni timovi SAD-a, Njemačke, Kine i Australije i mnogi drugi ubrzano rade na izradi vakcine. Postoje jasne propozicije oko primjene vakcije i kada se ona proizvede, što dodatno produžava rok.
Najdalje su otišli stručnjaci iz Beča koji su već počeli sa eksperimentalnim davanjem antitijela čovjeku.

Za početak, pacijenti koji su u potpunosti izliječeni doniraju plazmu. Iz njihove plazme se napravi koncentrovani rastvor antitijela. Bolesni pacijenti dobijaju ta koncetrovana antitijela.

Prvi rezultati su ohrabrujući.

Njihova prognoza je da ćemo do kraja godine imati vakcinu. Pitanje je da li će prije proći pandemija ili ćemo imati vakcinu.

Poruka autora: Zdravi prosjak je srećniji od bolesnog kralja.