BEGIĆ: U CG 140 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, OČEKUJEMO PORAST

Begić

Na portalu Radija Petnjica pratite konferenciju za novinare Instituta za javno zdravlje koji saopštavaju najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji sa koronavirusom u Crnoj Gori.

Konferencija je zakazana za 9 časova.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić saopštio je da u Crnoj Gori ima 140 oboljelih od koronavirusa.

“Do sada je testirano 1030 osoba. Sa 140 oboljelih, stopa obolijevanja iznosi 22,2 odsto. Sve ovo što se dešava su dešavanja od prije 14 dana, svi kontakti i transmisija. Očigledno da je broj kontakata bio veći nego što smo očekivali”, naveo je Begić.

Urađeno je 110 analiza od sinoć, 17 pozitivnih. 11 novooboljelih je u Podgorici, pet u Bijelom Polju, a jedan slučaj u NK.

Šesnaest novooboljelihsu kontakti prethodno registorovanih slučajeva. Za jedan slučaj u toku je epidemiološko istraživanje.

U katantinu se nalazi 1028 osoba kazala je Vesna Miranović.

“Osim jedne osobe koju smo indentifikovali kao korona pozitivnu nemamo nikakva ozbiljnija dešavanja u karantinima. Juče smo u karantin primili novu grupu ljudi. Vodimo računa da li osobe koje dolaze iz drugih zemalja imaju adekvatne uslove za samoizolaciju”, kazala je Miranović.

Sinoć je, kako je kazala Miranović, na Dobrakovu bilo 79 građana koji su došli iz Srbije, što znači da iskazuju povjerenje za ono što Crna Gora radi.

Stopa obolijevanja u Crnoj Gori je 22 na sto hiljada stanovnika, u Hrvatskoj je to 21,3 na sto hiljada a u Srbiji oko 13 na sto hiljada.

“Ove brojke govore o opterećenosti zdravstvenog sistema ne govore ništa o dinamici dešavanja na terenu. Ako bi uporedili epidemijske krive za sada epidemijska kriva ima mnogo blaži tok što znači da smo mjerama uspjeli da usporimo i razvučemo epidemijsku krivu”, kazao je Begić.

Inicijalni podaci govore da ako nastavimo sa sprovođenjem ovakbih mjera možemo se nadati da ćemo imati razvučenu i nisku epidemiološku krivu.

“Ono što se dešava na terenu je naplata svega onoga što se dešavalo iu prethodnih 14 dana. Naredne dvije ili tri sedmice su krucijalne”.

Miranović je apelovala na građane da moraju dostavljati podatke o svom kretanju.

Upitana koji su sljedeći koraci NKT-a, MIranović je kazala da svaki sljedeći korak imaće svoj cilj.

“Imamo lokalnu transmisiju. Nije cilj da zaustavimo život zato vas molimo smanjite kontakte. Statistički učinite kontakte zanemarljivim”.

Očekivali smo da će biti simultanih importacija kazao je Begić.

“Ali nismo očekivali da će biti 23 takozvana indeksna slučaja što predstavlja najnezahvalniju okolnost jer moramo da djelujemo na 23 fronta istražujući grupisanje obolijevanja. NIsmo očekivali da će broj društvenih kontakata biti ovoliki”.

Na pitanje Antene M šta se radi sa otpadom iz karantina Miranović je objasnila da se dvije kompanije bave prikupljanjem  i uništavanjem medicinskog otpada, to su kompanije Hemosan i Eko medika koje su svoje usluge ponudile besplatno.

“Otpad se stavlja u kesu u prostoriji osobe koja se nalazi u karantinu, potom se odlaže u drugu kesu koja se zatvara i stavlja na zbirno mjesto onda kompanije dolaze i odvoze na mjesto gdje se trajno uništava”, objasnila je Miranović.

Upitani da li imaju informaciju sa kim su novozaraženi imali kontakt, Begić je kazao da imaju.

“Kada god imamo novo oboljelog prvo se radi anketiranje gdje se insistira da se od oboljelog dobiju svi bliski kontakti. Nekada može se desiti da određeni kontakti budu zanemareni i ovo je apel za sve osobe koje se naknadno sjete kontakata koji su ostvarili u prethodnom periodu da ga prijave epidemiološkoj službi”, kazao je Begić.