GINEKOLOŠKA ORDINACIJA BRALIĆ I RADIO PETNJICA: SAVJETI ZA TRUDNICE U DOBA GRIPA I KORONE VIRUSA

Izet Bralić

Ginekološka ordinacija “Bralić” iz Rožaja i Radio Petnjica će u narednim danima objavljivati tekstove – savjete za trudnice u doba gripa i korona virusa. Ovo je način da pomognemo ranjivijim grupama društva u vremenu kada je pošast COVID-a 19 okovala svijet.

DOJENJE ILI NE KOD KORONA INFEKCIJE

Poštovane majke,trudnice i buduće porodilje Jedna od osetljivih populacija u pogledu infekcije sa COVID-19 virusom su svakako trudnice i novorođene bebe. Brojne stručne organizacije,iskusni ginekolozi akušeri su već ponudili vodiče koje se tiču brige o trudnicama sa suspektnom, ili dokazanom infekcijom sa COVID-19.

Saznanja se svakodnevno dopunjuju jer je iskustava malo sa ovim novim virusom,pa će verovatno i ta uputsva imati svoje dodatne izmjene. Prema trenutnim saznanjima čini se da trudnice nijesu posebno izloženije infekciji COVID-19 (korona virus) od ostalih građana.

Trudnice bi se trebale pridržavati preventive i zaštite od infekcije, kao i opšta populacija, poput: pokrivanje usta i nosa pri kašljanju, izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama, posebno onim sa respiratornom infekcijom, primena lične higijene u vidu čestog pranja ruku sapunom i toplom vodom, ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, nošenje maski i svih uputstava o kojima sam ovih dana govorio.

Mjere opreza se preporučuju i pri kontaktu i sa zdravstvenom službom u redovnim kontrolama trudnoće, kao i praćenje preporuka u slučajevima sumnjivim na infekciju (samoizolacija u kućnim uslovima, praćenje razvoja simptoma bolesti, kontak epidemiološke službe, testiranje na COVID-19,prema indikaciji, izolacija pri prijemu u zdravstvenu ustanovu i tokom porođaja .

Mišljenje vodećih stručnjaka u ovom trenutnku ,je da beba neće biti izložena infekciji tokom trudnoće. Za sada nema jasnih dokaza da li će korona virus izazvati problem u trudnoći, ili nakon rođenja bebe. Ono što je ohrabrujuće jeste da su u seriji slučajeva u Kini i Italiji testirani plodova voda , krv iz pupčanika, brisevi grla novoređenih beba i mlijeko žena zaraženih COVID-19 i svi testirani uzorci su bili negativni na virus.

Takođe, opisano je i testiranje posteljica zaraženih majki u 3 slučaja, a gde su testovi bili negativni na virus. Trenutno nema jasnih dokaza ni o tome da je prenos infekcije moguć putem vaginalnog sekreta. Prema svim dosadašnjim nalazima infekcije novorođenih beba mogu nastati tek nakon rođenja. Na osnovu svega savetujem izolacija deteta od inficirane majke tokom barem 14 dana.

Sa druge strane zbog izuzeznog značaja dojenja za bebu, prema RCOG I CDC preporukama ukoliko je stanje majke i deteta zadovoljavajuće, može se razmotriti da majka i beba ostanu zajedno, uz sve mere opreza kao što su higijena ruku, nošenje maske, ili npr. ekspresija mleka iz dojke u bočicu, te hranjenje bebe majčinim mlijekom iz bočice, što može da radi i babica. Sigurno je da će u narednom periodu dalja ispitivanja i iskustva u liječenju COVID-19 donijeti i nova saznanja i konkretnije preporuke kako u opštoj borbi protiv ove nove bolesti, tako i u odnosu na današnju temu koji se tiče infekcija sa COVID-19 u trudnoći i periodu dojenja.

Trudnice treba da preduzmu i prije porođaja i u toku dojenja,uobičajene mjere zaštite kao što su često pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od 30 sekundi, izbegavanje boravka u velikoj grupi ljudi i bliske kontakte sa drugim ljudima. 
Poštovane porodilje ,koje ste inficirane korona virusom,uzdržite se i odložite grljenje, ljubljenje ,igranje sa novorođenom bebom. Iako je prednost dojenja je u tome što dojenjem detetov imuni sistem snaži i time ga čini otpornijim na viruse i druge zarazne bolesti. Poruka inficiranim majkama obavezno odvajanje od bebe u isključivo bebinom interesu te da se izmuzate pumpom i da bebu majčinim mlijekom nahrani zdrava osoba.

Poruka nakon izlaska iz porodilišta

• provetrite prostoriju u kojoj boravite što češće, a minimum dva puta u toku dana

• redovno brišete i dezinfikujete površine koje često dodirujete

• zdravo se hranite • pijte dovoljno tečnosti • što češće provodite vreme pored prozora u kontaktu sa sunčevim zracima. Poruka autora: Posteljica je neprelazna barijera za korona virus sa majke na plod ali VRLINE MAJKE UVIJEK PRELAZE NA POTOMSTVO zato ostajte doma i budute jake. Prim Dr Izet Bralić